Čubrilović: Narodna skupština i dalje najefikasnija zakonodavna institucija u BiH

Izvor: Srna

Objavio:

trebevic.net

- prije 1 godina u

Republika Srpska

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ističe da je parlament Srpske najefikasnija zakonodavna institucija u BiH, pa i u okruženju, kada je riječ o usvajanju zakonskih akata i tematskih cjelina, te da su u 2017. godini usvojena 53 zakona.

Čubrilović u intervjuu Srni navodi da je Narodna skupština Republike Srpske u 2017. godini održala 11 sjednica, od čega sedam redovnih i četiri posebne, a ukupno je zasjedala 38 dana.

“Kada je riječ o zakonodavnom dijelu, Narodna skupština usvojila je 53 zakona, od čega 42 planirana Programom rada i 12 mimo Programa. U 2017. godini Skupština je realizovala 59 tematskih cjelina”, precizira Čubrilović.

Poređenja radi, kaže Čubrilović, Parlamentarna skupština BiH u 2017. godini usvojila je pet zakona i 27 ostalih akta, dok je Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio 35 zakona i 20 ostalih akata.

“Narodna skupština Srbije usvojila je 86 zakona i 62 odluke, dok je Hrvatski sabor usvojio 62 zakona i 193 odluke.

I ovi uporedni pokazatelji govore da smo, kada je riječ o radu parlamenata u BiH, ali i u okruženju, imali najbolje rezultate i u 2017, kao i u svim prethodnim godinama”, navodi Čubrilović i ocjenjuje da parlament, ipak, može još efikasnije da radi.

Prema njegovom mišljenju, dio poslanika u Narodnoj skupštini je u 2017. godini bio veoma konstruktivan, ali je bilo i onih koji su pokušali da zloupotrebe parlamentarnu demokratiju ulaganjem stalnih prigovora, konstantnih, ponekad i besmislenih ili uvredljivih replika.

“Najbolju ocjenu za njihov rad daće birači, odnosno oni koji su poslanicima dali mandat da u parlamentu zastupaju njihove interese. Vidjećemo kako će i ko od njih dobiti još jedan mandat u Narodnoj skupštini, jer će na opštim izborima svačiji rad, pa i poslanika, doći na ocjenjivanje”, poručuje Čubrilović.

On ocjenjuje da nije bilo lako, u političkom, a ni u organizacionom smislu, rukovoditi Narodnom skupštinom, kada se nije znalo ko sutra zastupa koju političku ideju, ali i ko gdje sjedi u plenarnoj sali.

Prema njegovim riječima, Narodna skupština Republike Srpske održala je sjednice, usvojila zakone i nije dozvolila blokadu u svom radu.

“Lično smatram da je poljuljan ugled onih koji su zviždali i pokušali da blokiraju rad parlamenta.

Ne sporeći nikome legitimno pravo političke borbe, smatram da je opozicija imala lošu procjenu kada je pribjegla tom metodu, jer narod ne voli haos, nered i posebno ne voli kada neko silom pokušava da omogući institucije da funkcionišu”, ističe Čubrilović za Srnu.

Komentarišući tvrdnje opozicije da su prekršeni zakoni i Poslovnik o radu Narodne skupštine zbog hitne procedure prilikom usvajanja budžeta Srpske za ovu godinu, Čubrilović objašnjava da nije prekršena nijedna procedura, niti Poslovnik i podsjeća da je od 2008. godine do danas budžet samo dva puta išao u proceduru – prvo u nacrtu, a potom u prijedlogu.

“Mnogo je važnije da su budžet Srpske i ekonomska politika usvojene na vrijeme i da se nije išlo na privremeno finansiranje. Opozicija nije u pravu kada tvrdi da su procedure prekršene”, naglašava Čubrilović.

Kada je riječ o posljednjih deset godina, podsjeća on, samo dva puta – i to 2012. i 2016. godine, budžet je u proceduru išao prvo u nacrtu, a po hitnoj proceduri je usvojen 2007, 2010, 2013, 2014. i 2015. godine.

“Nakon ovih statističkih podataka, jasno je da opozicija nije imala adekvatan argument za neučestvovanje u radu Narodne skupštine”, smatra Čubrilović.

On napominje da Vlada i Narodna skupština Republike Srpske usaglašavaju program rada na početku godine i da dinamika rada parlamenta, uglavnom, zavisi od tempa izvršne vlasti koja zakonodavcu dostavlja zakone i druge akte.

“Pratili smo tu dinamiku na pravi način i sjednice su zakazivane čim bi dobili dovoljno materijala potrebnih za to”, navodi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Saradnju Narodne skupštine sa parlamentima u okruženju Čubrilović ocjenjuje kao odličnu.

“Nedavno sam boravio u parlamentu Mađarske, prije toga u parlamentima italijanskih i austrijskih regija, u parlamentu Sankt Peterburga i mnogim drugim.

Prošlog mjeseca, potpisan je Memorandum o saradnji službi Narodne skupštine Republike Srpske i Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodina. Naravno, potrebno je naglasiti izvrsnu saradnju sa Narodnom skupštinom Srbije”, istakao je Čubrilović.

On kaže da će Narodna skupština u ovoj godini, koja je i izborna, donositi sistemske zakone i izražava nadu da se politička borba neće na ružan i destruktivan način sa predizbornih skupova prenositi u parlament.

“Postoji stara poslovica koja kaže da onaj ko ima argumente nema potrebu da viče kad govori, a Narodna skupština jeste mjesto u kom se vodi demokratska bitka ukrštanjem argumenata.

Nadam se da će to biti najjače oružje svih učesnika izbora i da ćemo uspješno okončati mandat devetog saziva Narodne skupštine”, rekao je Čubrilović u intervjuu Srni.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.