Brže i jednostavnije do usluga matičnih službi u RS: Rodni list za bebe dobijaće se u roku od pet dana

Izvor: srpskainfo.com

Objavio:

trebevic.net

- prije 8 mjeseci u

Republika Srpska

Foto izvor: RAS Srbija

Roditelji u Srpskoj trebalo bi uskoro da rodni list za bebu dobijaju brže i jednostavnije nego do sada, bez šetanja od šaltera do šaltera.

Po planovima za ubrzavanje rada javne uprave u RS, institucije će sve potrebne dokumente i podatke razmjenjivati elektronski i po službenoj dužnosti, te tako olakšati posao roditeljima. Teren za to se priprema već neko vrijeme, a Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS pripremilo je i izmjene i dopune Zakona o matičnim knjigama, koje treba to da omoguće.

Kako navode, potpuna primjena predloženih izmjena doprinijeće povećanju efikasnosti i ekonomičnosti postupka u matičnim službama, povećati tačnost podataka unesenih u elektronsku bazu matičnih knjiga, pojednostaviti i skratiti postupak upisa novorođene djece u matične knjige, kao i upisa činjenice smrti.  Građanima će, navode, učiniti dostupnijim i jeftinijim usluge koje obavljaju matične službe.

– Suština je u tome da su, recimo, kod upisa djeteta u matičnu knjigu rođenih, potrebni papiri između institucija razmijenjivani poštom, pa je sve trajalo i po 20 dana, a sada imamo preduslove da se sve to radi elektronski. Po nekim našim procjenama, to bi postupke trebalo da skrati na svega četiri do pet dana – ističe pomoćnik ministra za resor uprave Nikola Knežević.

Po njegovim riječima, stvaraju se preduslovi da već zdravstvene ustanove u elektronski sistem unose podatke o rođenju ili smrti, a da se ti podaci proslijeđuju svim nadležnim institucijama, koje će na kraju izdati potrebni izvod.

– Na kraju roditelj dolazi po rodni list, potvrdi podatke i preuzme  izvod ili mu se čak može poslati i poštom. Sa ovim izmjenama zakona stvaramo uslove da se ta procedura skrati i da roditelji više vremena mogu provoditi sa bebom, a manje hodajući od šaltera do šaltera – kaže on.

Kada će sve ovo zaživjeti u praksi još je teško reći, a iz Ministarstva kažu da još treba da donesu i određena uputstva i pravilnike.

Kazne za stara uvjerenja

Za one koji u pravnom prometu koriste izvod iz matične knjige ili uvjerenja koja ne sadrže posljednje podatke upisane u matične knjige, prvi put su predviđene i novčane kazne. Po prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o matičnim knjigama, koji je upućen u proceduru, za to će se ubuduće plaćati novčana kazna od 50 do 150 KM.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.