Borike: Bosanski brdski konj – vrsta koja izumire

Izvor: N1

Objavio:

trebevic.net

- prije 9 mjeseci u

Republika Srpska

Foto izvor: n1

Da li će bosanski-brdski konj opstati, zavisi među ostalim i od dogovora vlasnika ergele Borike i Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske.

Iz nadležnog ministarstva kažu spremni su ih otkupiti, i preuzeti brigu o njima ali nije bilo dogovora. Porodica Šljivić, vlasnik ergele, kaže nije ni dobila ponudu. Tvrde žele prodati konje jer imaju samo troškove.

Borike je mjesto nadomak Rogatice. Nekada najpoznatija ergela arapskih i bosansko-brdskih konja. Danas mjesto na kome se riješava pitanje opstanka ove autohtone pasmine.

Prije tri godine ovdje na Ergeli Borike bilo je 14 ženki i tri pastuha bosansko-brdskog konja. Danas ih je 36 ukupno od čega je osam ždrijebadi. Poslednje se sinoć oždrijebilo”.

Ovo su njegovi prvi koraci. Veliki su jer pasmina kojoj pripada izumire.

“Bosansko-brdskih imamo dvije linije u muškim, imamo Miška i Baruta. Mada treba se obnoviti krv, svake godine se pušta Miško ili Barut, i sad je došlo do srodstva”, Rekao je Radomir Šarenac.

Miško je, kažu poznavaoci konja – raritet. Sva ovogodišnja ždrijebad su njegova. Naredne godine biće iz linije Baruta.

“Već pet godina se konji ne žigošu, nemaju pedigree, to je sad prepušteno samo sebi”, dodaje.

No nije to jedini problem. Dobro na kojem su uzgajani ovi konji više od sto godina je prvo privatizovano, više puta mijenjalo vlasnike, da bi na koncu konji ostali bez štala i pašnjaka.

“Iz stečajnog postupka konji su izuzeti, izvršena je prodaja objekata, hotela i svih ostalih objekata koji postoje, a ergela se nije pojavila”, kazao je Dragoljub Stojanović.

Sada konji pripadaju preduzeću Zorana Šljivića. Štale i zemlja, ili su državni ili pripadaju banci koja je zbog hipoteke oduzela imovinu.

“Konji oni bosanski izgledaju dobro, pristojne su kobile arapske. Oni su jedini bili zatvoreni u onaj ovčarnik koji više nije Šljivićev. Šljivić mora da plati zemlju, ukoliko to plati ne isplati da drži konje”, navela je Nikolina Šljivić.

Iako je većina konja, kako kaže u dobrom stanju, nekolicina arapskih nije. Iz porodice Šljivić kažu da daju sve od sebe.

“Nikakvog prihoda mi nemamo,a imamo samo rashod na to, ali ušli smo u tu priču, i šta sad, trebamo pustiti te konje da izumru”, dodaje.

Bosanski ne borave u štalama, oštra klima im ne smeta. Arapski moraju. Ni jedne, ni druge više niko ne dresira.

“Nisu rentabilni, zato sam predlagao da preuzme odgovornost država, šumsko gazdinstvo Sjemeč. Jer je to brend ne samo Rogatice već RS i BiH”, rekao je Stojanović.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da su nudili da otkupe grla.

“Predstavnici Ministarstva su u više navrata obilazili ergelu u Borikama, te predlagali određena operativna rješenja, ali do sada nismo nailazili na razumijevanje vlasnika ergele, niti na bazi eventualnog otkupa ovih grla, ni na bazi njihovog premještaja”, dodao je.

Iako su se i u medijima pojavljivale informacije da Šljivići ne žele da prodaju ergelu. Danas to demantuju. Ponudu, tvrde, nisu dobili.

“Mi smo to nudili, čak i ministarstvu poljoprivrede, načelniku opštine Rogatica niko se nije odazvao. Iako vidimo da po sajtovima oni često pišu da mi nismo voljni prodati to. Mi zaista jesmo, ali ne nekom stranom investitoru, nego našem”, kazala je Šljivić.

U javnosti su se pojavile i informacije da su odbili da konji budu pregledani, da im se odredi linija, te da budu čipovani. Šljivići kažu, ni to nije tačno-pomoć im niko nije nudio.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.