Babić: Pokušaj da se “bosanski jezik” nametne kao jedini u BiH

Izvor: srna.rs

Objavio:

trebevic.net

- prije 5 mjeseci u

Republika Srpska

Foto izvor: RTRS

Profesor srpskog jezika na Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu Milanka Babić smatra da se sprovođenjem odredbe o jeziku u Zakonu o osnovnom obrazovanju u Kantonu Sarajevu, kojom se traži izvođenje nastave isključivo na jednom od tri službena jezika, želi izbrisati srpski jezik, a “bosanski” nametnuti kao jedini službeni jezik u BiH.

Ona je ukazala na to da Bošnjaci brižljivo vode jezički politiku od kako je proglašena bošnjačka nacija i “bosanski jezik”.

“Do sada je bilo raznih faza u njihovoj jezičkoj politici, ali se uglavnom sve svodi na to da `bosanski jezik` bude jezik svih naroda u BiH”, rekla je Babićeva Srni.

Babićeva je napomenula da su Srbi i u Kantonu Sarajevo, kao i u drugim kantonima Federacije BiH, na nivou statističke greške i da će, bez obzira kako se djeca budu izjašnjavala i što će im u knjižici pisati srpski jezik, u većini biti Bošnjaci.

“Sve što je išlo u jezičkoj politici Bošnjaka od 1992. godine do sada, što se dešavalo u izmjenama njihovog pristupa imenu i statusu jezika išlo je ka tome da se na kraju dobije jezik koji bi se zvao `bosanski`, a koji bi pobrisao nazive hrvatski i srpski jezik koji ne odgovora Bošnjacima”, rekla je Babićeva.

Navodeći da je to neka prelazna, nova faza u vođenju njihove jezičke politike, ona je pojasnila da kada se “pomiješa sve i izgubi mu se ime, onda se iz tog imena izrodi ime većine”.

“Težnja je da se najprije izgubi ime srpskog jezika i da se na taj način izvrši pritisak na Republiku Srpsku zbog toga što naše resorno ministarstvo ne priznaje naziv `bosanski jezik`”, smatra ona.

Babićeva je naglasila da se i lingvisti zdušno bore protiv takvog naziva jezika, jer je vrlo opasno za status Srba i srpske kulture u BiH i prijeti “gubljenju srpskog identiteta u okviru ‘bosanskog’, koji se projektuje dugoročno”.

Ona nije odbacila mogućnost ni da se preko međunarodnih institucija počne vršiti pritisak na Republiku Srpsku da se konačno i u njoj izgubi ime srpskog jezika, a da se uvede “bosanski” ili “maternji jezik”.

Ministarstvo za obrazovanje Kantona Sarajevo je više od godinu dana poslije usvajanja Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, koji se bavi i pitanjem jezika koji se izučava u školama, zvanično počelo sprovođenje instrukcije.

Školarci su nedavno donijeli kućama dokument pod nazivom “izjašnjenje o nazivu nastavnog predmeta koji je proistekao iz imena jednog od tri zvanična jezika konstitutivnih naroda BiH”.

Kantonalni ministar obrazovanja, nauke i mladih Elvir Kazazović ranije je obavijestio direktore osnovnih i srednjih škola da ove školske godine u đačkim knjižicama i svjedočanstvima više neće pisati “bosanski”, hrvatski, srpski jezik i književnost kao naziv predmeta.

U dopisu piše da se nastava i drugi oblici vaspitno-obrazovnog rada izvode na jednom od tri zvanična jezika kojima se služe konstitutivni narodi u BiH.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.