Nalaz srpskih ljekara: Mladića zamalo da ubiju u sudnici

Izvor: novosti.rs

Objavio:

trebevic.net

- prije 12 mjeseci u

Region

Šta su naši ljekari utvrdili prilikom pregleda srpskog generala u Haškom tribunalu. Bolesti koje su skrivane: oštećenja mozga, šum na srcu, demencija…

Preživljeni infarkt, skoro svakodnevni bol u grudima, šum na srcu, više oštećenja mozga, prva faza demencije, poremećaj pažnje, samo su neke dijagnoze koje su srpski ljekari utvrdili prilikom pregleda generala Ratka Mladića u decembru u pritvoru u Sheveningenu, a koje se ne nalaze na spisku bolesti koje su ustanovili holandski ljekari, koji ga liječe.

Zaključak kardiohirurga Velibora Ristića i neurologa Gorice Đokić je da Mladić zbog ozbiljno narušenog zdravstvenog stanja nije bio sposoban za suđenje.

Mladićev advokat Dragan Dan Ivetić kaže nam da je ovo samo manji dio Mladićevih zdravstvenih problema koje su otkrili srpski ljekari.

– Ostalo zbog propisa suda u Hagu ne smijemo da otkrivamo. Ima još jedna ozbiljna dijagnoza koju nisu utvrdili pritvorski ljekari, već srpski, ali je od suda označena kao tajna – kaže nam Ivetić.

Odbrana je na osnovu ovih novih podataka i dokaza juče u Hag poslala tri podneska. Zatražili su da se generalu Mladiću poništi prvostepena presuda, jer nije bio sposoban za suđenje, da se privremeno pusti na bolničko liječenje u Srbiju na četiri mjeseca i da se protiv pritvorskih ljekara provede istraga zbog opstrukcija i lošeg liječenja Mladića.

Ivetić nam kaže da su srpski ljekari utvrdili da je kardiološka slika mnogo gora, nego što su članovi odbrane na osnovu ranije dostavljene dokumentacije mislili.

– Mladić se noću budi zbog bolova u grudima, a na to pritvorski ljekari ne reaguju. Dva puta je u decembru tražio da ide u bolnicu zbog velikog bola u grudima, ali oni su to ignorisali, a nama negiraju da se uopšte žalio. Žali se da ne može da spava, a ljekari kažu da je u redu. Ne prima lijekove koje bi trebalo, ali prima pogrešne ili one koji ne djeluju.

FALSIFIKUJU DOKUMENTACIJU

Advokat Lukić navodi da su prvi put dobili Mladićevu zdravstvenu dokumentaciju 2015, a onda dvije godine nisu dobijali ništa. Cijelu prošlu godinu su se žestoko borili da dobuju ljekarske izvještaje, analize, snimke i najveći dio tog materijala dobili su tek u decembru, nakon presude. Ipak, opet je nedostajao jedan dio. – Sve vrijeme kriju dokumentaciju i falsifikuju. Recimo, tamo gdje se vidi dijagnoza, da je imao infarkt, preko te riječi nalijepili su Mladićevo ime. Ako pokušamo da skinemo, pocijepaćemo, pa gledamo preko svjetla da bismo pročitali šta je ispod napisano.

Ivetić dodaje da je utvrđeno da su Mladiću na dan presude davali tri vrste lijekova za izbacivanje vode, kako bi mu smanjili pritisak, ali to je prevelika količina od koje može da zastane srce. Zbog toga mu je i bilo loše i morao je da izađe iz sudnice. Pritisak koji je tad bio 180 označili su kao normalno stanje.

– I kad ga je Ristić pregledao u pritvoru, izmjeren mu je pritisak 204 sa 95. Srpski ljekar je rekao da ima hipertenzionu krizu i da mora odmah u bolnicu, jer je to predinfarktno stanje, ali su se raspravljali sa njim i prekinuli mi posjetu i pregled. Mladića su posle toga ostavili samog u ćeliji da se smiruje.

Branilac nam objašnjava da je Ristić na slušalicama čuo šum u kategoriji između 3 i 4 na skali od šest, koji tamošnji ljekari nisu nikada ranije ni evidentirali, niti liječili:

– Nemoguće je da ljekar ne čuje takav šum i ne može on odjednom da se pojavi u toj jačini, što znači da duže vrijeme postoji. Dr Ristić navodi da hitno mora da bude prebačen u bolnicu, kako bi mu se uradili svi testovi, jer mu do sada u Hagu nisu radili čak ni osnovne analize srca.

Što se tiče neurološke slike, ni ona nije ništa bolja.

– Neurolog Gorica Đokić uradila mu je više testova i zaključila da ima demenciju i blagi poremećaj kognitivne funkcije – opada mu pažnja i koncentracija, miješa vremenske periode i zaboravlja riječi. To znači da ne može da prati suđenje – kaže nam Ivetić. – Ta demencija je nastajala u poslednjih pet do sedam godina. Imao ju je sve vrijeme dok je trajalo suđenje, a ljekari u pritvoru je nisu ustanovili, niti liječili.

Ivetić nam kaže da su ljekari na snimcima vidjeli mnogo oštećenja mozga koja nisu bila vidljiva 2013. godine. Oni ukazuju da je imao nekoliko moždanih udara, koje u Hagu ne priznaju. Prihvataju samo dva iz ranijeg perioda.

– Mozak mu ne radi u punom kapacitetu i mišljenje doktorke Đokić je da Mladić mora da se liječi u bolnici. Činjenica je da on ne može značajno da učestvuje u pripremi odbrane. Neurološki testovi koje mu tamo rade su na engleskom i rade ih sa prevodiocem, što je besmisleno, jer moraju biti na srpskom da bi se uočili nedostaci.

Generalov sin Darko Mladić kaže nam da je sada otkriven motiv zašto srpskim ljekarima nije dozvoljeno da ga pregledaju prije presude.

– Tada bi se otkrilo da nije sposoban za suđenje. To znači da su sve vrijeme to znali, ali su mu ipak sudili – zaključuje mlađi Mladić.

Inače, ljekari iz Srbije imali su odobrenje da Mladića pregledaju dva dana, ali oba puta su prekinuti pregledi doktora Velibora Ristića. Prvog dana, jer je insistirao da uradi EKG, a drugog zbog insistiranja da se Mladić prebaci u bolnicu zbog previsokog pritiska.

FALKE UKRAO ODOBRENjE ZA EKG

Mladićev branilac Branko Lukić kaže nam da je prije posjete srpskih ljekara dogovoreno da im se dozvoli korišćenje kompletne opreme u pritvorskoj ambulanti.

– Međutim, doktor Falke zabranio je da se koristi ambulanta, pa je pregled održan u sobi sa nekoliko stolica i foteljom. Dok su Ristić i Đokić pregledali Mladića, on je sa stola iz dokumentacije uzeo sudsko odobrenje za korišćenje EKG i odnio ga.

Pritvorski službenik im posle nije dozvolio da urade EKG, jer nemaju taj papir. Iako je Ristić bio prilično uporan, pošto se Mladić žalio na bol i bio je idealan trenutak da se uradi EKG kod takvog pacijenta, nije mu dato.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.