Kosovska i albanska delegacija napustile sastanak CEFTA

Izvor: blic.rs

Objavio:

trebevic.net

- prije 6 mjeseci u

Region

Foto izvor: NIKOLIJA KOŠAK / RAS SRBIJA

Privremene institucije samouprave u Prištini i delegacija Albanije danas su napustile redovan sastanak Zajedničkog CEFTA komiteta u Prištini, saopštila je Vlada Srbije.

Predstavnici Vlade Srbije prisustvovali su tom sastanku, i pokušali da pregovaraju i riješe pitanje uvedenih taksi od strane Privremenih institucija samouprave u Prištini, poštujući mehanizam i procedure CEFTA, saopštila je Vlada.

Kako se navodi, uprkos činjenici da predsjedavajući sastankom može biti isključivo UNMIK kao predsjedavajući CEFTA sporazuma u 2018. godini, a što je i u skladu sa međunarodnim sporazumima i rezulucijom SB UN 1244, Srbija je prihvatila da sastanak zajednički otvore UNMIK i Privremene institucije samouprave u Prištini, čime smo još jednom pokazali dobru volju da na miran način i dijalogom riješimo ovo pitanje.

– Predstavnik Srbije je na početku sastanka još jednom ponovio da očekujemo da Priština odmah povuče radikalne, nezakonite i diskriminatorne mjere od 6. i 21. novembra, koje direktno krše CEFTA sporazum i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Odmah nakon izlaganja predstavnika Vlade Srbije, sastanak napuštaju predstavnici Privremenih institucija samouprave u Prištini, nakon čega UNMIK nastavlja da predsjedava sastankom, koji potom napušta i delegacija Albanije, čime se gubi kvorum za nastavak sastanka. Napuštanjem sastanka, obje delegacije su direktno sabotirale pokušaj da se mirnim putem pregovara o rješenju problema – navodi se u saopštenju.

Takođe, piše i da je “svoju zabrinutost ranije iskazao Specijalni predstavnik Generalnog sekretara UN i šef UNMIK, Zahir Tanin”.

– Što se tiče tarifa koje su postavljene na srpsku i bosansku robu, takve radnje predstavljaju jasnu povredu CEFTA sporazuma i trebalo bi da budu povučene – naveo je on, i pozvao lidere svih strana da pokažu veću uzdržanost i izbjegnu dalju provokaciju koja može ugroziti izglede za normalizaciju odnosa ili potencijalno eskalirati tenzije.

U saopštenju Vlade navodi se da je Srbija ponovo pokazala konstruktivan pristup, da se dijalogom i razgovorom i na miran način riješi ovaj problem, ali je naišla na opstrukciju sa druge strane.

– Odmah nakon završenog sastanka, predstavnici Republike Srbije su zbog visokih bezbjednosnih rizika napustili Prištinu u pratnji UNMIK-a i KFOR-a i uputili se ka centralnoj Srbiji – navodi Vlada Srbije.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.