Crnogorska crkva želi Ostrog

Izvor: srpskacafe.com

Objavio:

trebevic.net

- prije 1 godina u

Region

Grupa građana Crne Gore pokrenula je inicijativu za ukidanje vlasništva Srpske pravoslavne crkve “nad crnogorskim manastirima i crkvama”.

Akcija je oživjela nakon što je raščinjeni Miraš Dedeić na Božić ponovo zatražio od države da vrati “otetu crkvenu imovinu”. Pokretači, između ostalog, navode da je nezavisnu i međunarodno priznatu Kraljevinu Crnu Goru 1918. godine okupirala i anektirala Srbija.

Crkvenom imovinom, čiji je titular Mitropolija crnogorsko-primorska, baviće se tužilaštvo u Podgorici, i to po tužbi kanonski nepriznate CPC. Stevo Vučinić, potpredsjednik ove organizacije koja je osnovana na Cetinju u policijskoj stanici, podnio je više krivičnih prijava zbog navodno nezakonitog upisa crkvene imovine na Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori. U tim papirima našao se i manastir Ostrog, koji je dugo na nišanu malobrojnih pristalica okupljenih oko Miraša Dedeića.

Uprkos pokušajima da putem društvenih mreža i medijske kampanje pridobiju naklonost građana, u tome nemaju nimalo uspjeha. Posljednje istraživanje CEDEM-a, prije nekoliko dana, pokazalo je da Crnogorci imaju najmanje povjerenja u tu družinu – svega 18,6 odsto.

Uprkos zanemarljivoj podršci među crnogorskim vjernicima, grupa Miraša Dedeića redovno ispostavlja zahtjeve za crkvenu imovinu. Već godinama oni zastupaju tezu da je CPC jedini legitimni nasljednik crkvene duhovnosti i da bi ona trebalo da bude titular svih hramova i crkvenih dobara. Posebno su im privlačni najpoštovaniji manastiri, kakav je Cetinjski manastir ili Ostrog.

Dedeićeve pristalice su prije nekoliko godina lansirale tezu da se u manastir posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom, nedaleko od Nikšića, od hodočasnika i priložnika godišnje slije oko 50 miliona evra, što je više puta demantovano iz Mitropolije crnogorsko-primorske. Bez obzira na prenaduvane iznose, nesumnjivo je da je umjesto brige o duhovnosti novac najvažniji pokretač inicijative za transfer svojine nad crkvenom imovinom.

Nepriznata CPC “nišani” i bogomolje u koje se sliva mnogo manji iznos od dobrovoljnih priloga. Razlog za to je manjak bogoslužbenih objekata u Crnoj Gori. Ova vjerska zajednica, koju hrišćanski svijet ne priznaje, djeluje u svega nekoliko objekata u nekim od većih crnogorskih gradova – Cetinju, Kotoru, Danilovgradu…

Lažna vjera

Mitropolit crnogorsko-primorski pozvao je na pomirenje među braćom u Crnoj Gori.

– Rusija se vratila sebi, hoće li se vratiti Crna Gora sama sebi? Daće Bog u novoj godini. Crna Gora, koja se gradi na lažnim temeljima, na lažnoj vjeri, ne može imati budućnost. Neophodno je da dođe do pomirenja među braćom, ne dijeleći se ni na ove ni na one, nego da se vratimo zajedništvu. Nije to Crna Gora kralja Nikole. Treba da se oslobodimo laži, obmana, prevara. Diobe među braćom pretočile su se u jezičke i nacionalne diobe – kazao je Amfilohije na molebanu u hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.