Poslanik Milorad Jagodić prodao tuđe parcele

Izvor: Z.J.

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 godine u

Pismo čitalaca

Parcele na kojima je sada izgrađena mini-industrijska zona u Rogatici Jagodić & company, većinski vlasnici “Agrokombinata”, prodali su prije desetak godina nekolicini rogatičkih preduzetnika. Ovi su kupljeno zemljište uredno platili, po tržišnoj cijeni, uglavnom u kešu, i na njemu pokrenuli privatne obrte. Instalirali industrijske pogone, zasadili voćnjake… Ostaje nejasno kako su te parcele uopšte imovinsko-pravno tretirane, jer ih sada sud ponovo prodaje.
Ni Davidova, ni carska, ni spa’ijska

Naime, Osnovni sud u Višegradu Odjeljenje u Rogatici, zaključkom broj 94 1 Ip 003904 14 Ip 25. maja ove godine, pokrenuo je izvršni postupak naplate za prodaju ovih parcela, gdje je tražilac Republika Srpska-Ministarstvo finansija, Poreska uprava, Područni centar Istočno Sarajevo, zastupan od strane Pravobranilaštva RS. Zbog pojednostvljenja reći ćemo da država pokušava da proda te parcele i da tako naplati pare koje joj duguje “Agrokombinat”. Prema sudskoj dokumentaciji koju posjedujemo radi se o za rogatičke prilike privređivanja ogromnom iznosu, ili precizno o 744.598,34 KM.

Pošto je sud ozbiljna institucija mora mu se vjerovati da se u njihovim knjigama sve te parcele stvarno vode kao vlasništvo “Agrokombinata” 1/1. Ostaje, ipak, upitnik ko kuća (ma šta jedan, mnogo upitnika!?) kako su Milorad Jagodić i kompanjoni i sa kojim “papirima” o vlasništvu prodali privatnim preduzetnicima parcele na koje su, prema sudskoj dokumentaciji, upisali založno pravo!? I ne samo to, nego: kuda su se “obeznanile” pare što su ih privatnici isplatili gazdama “Agrokombinata” za ove parcele, kako to da te paretine nije još tada “apcigovala” država sebi zbog dugovanja “Agrokombinata” koja se povlače desetinama godina, nisu od juče; da li su sve te silne paretine prohujale nelegalnim tokovima; i kako je uopšte moguće da “Agrokombinat” prometuje zemljište koje je založio državi na konto dugova prema njoj, privatnici ga uredno platili a “Agrokombinat” i dalje ostao vlasnik!? Šta ako se neko četvrti sada pojavi i isplati sudu traženu cifru, ko će onda biti vlasnik ovih parcela? Ko će obeštetiti privatnike koji su već jednom pošteno platili te parcele, a neki od njih tu i investirali ozbiljna sredstva? Hoće li potencijalni kupac na poklon dobiti još i objekte koje su oni tu u međuvremenu izgradili i proizvodne pogone koje su instalirali, ili voćnjake čiji sami zasadi sada vrijede više od cijene parcela???

Ima li ovo igdje još u svijetu osim kod nas, da se iste parcele prodaju više puta, i da se na kraju čak pouzdano i ne zna njihov stvarni vlasnik!?

Milorad Jagodić i ranije pokušao da ukrade 1.000 hektara državne zemlje

Muljanje sa zemljom koja nije njegova odavno se osladilo poslaniku u Narodnoj skupštini RS iz Rogatice Miloradu Jagodiću. Naime, kada je sa kompanjonima kupio “Agrokombinat”, iako je znao da poljoprivredno zemljište nije vlasništvo ovog agrokompleksa nego ga je samo dobio od države na korištenje, Jagodić je uspio da smulja u Upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove i skoro 1.000 hektara najboljeg poljoprivrednog zemljišta u ovom kraju da uknjiži na “Agrokombinat”. Dalje je namjeravao da pokuša da sve to uknjiži na svoje ime i imena svojih kompanjona, a sa nekom “sićom” od 200 dunuma je, izgleda, to i uspio. Namjeri da se ukrade 1.000 hektara njiva i livada ispriječio se čak i tadašnji SNSD-ov načelnik opštine Rogatica Radomir Jovičić, a sprječavanje pokušaja nezapamćene pljačke platio je političkom glavom; na narednim izborima ne samo da on nije bio kandidat SNSD-a za načelnika, nego je to bio Milorad Jagodić, a Jovičić je potpuno ekskomuniciran iz stranke.

Treba li i napominjati na niko za ovo nikad nije odgovarao pred sudovima RS, a samo slijepac ne vidi da se radi o jednom cijelom lancu interesno povezanih ljudi iza kojih stoje vlasti, sve do vrha vlastodržačke piramide.

Milorad Jagodić poharao i opljačkao “Agrokombinat” vrijedan 14 miliona KM

Prvo je Jagodić, sa kompanjonima, fuzionisao u “Agrokombinat” više uspješnih rogatičkih preduzeća koja su se bavila poljoprivrednom proizvodnjom, uzgojem stoke, preradom mesa i proizvodnjom mesnih prerađevina, ugostiteljstvom i turizmom, proizvodnjom pivskog slada, trgovinom vlastitim proizvodima i robama široke potrošnje… nešto poput Kladuškog “Agrokomerca”. Onda je, kao direktor preduzeća, sa kompanjonima koje nije uspio da “izgura” iz ove priče, imovinu vrijednu 14 miliona KM kupio za tričavih 300 hiljada, i to većim dijelom u certifikatima. Prodajom samo jednog hotela u Rogatici dobio je ovaj iznos nazad, a onda je, kao u najlošijim američkom filmovima “B” produkcije, počelo “pelješenje” i rasturanje ogromne imovine: kompletna fabrika pivskog slada “Sladara”, građena pred sami rat, izrezana je i prodata u staro gvožđe; prodato je 11 poslovnih prostora od kojih su neki bili na najudarnijim sarajevskim lokacijama, na Baščaršiji, a novac od kupovine dobrim dijelom otišao je ilegalnim tokovima, jer bi ga u protivnom blokirala Poreska uprava, odnosno država uzela sebi na ime duga od ¾ miliona KM; nestala je farma sa preko 1.500 ovaca, a savremeni objekat danas nemilosrdno kidaju vjetrovi i čerupaju sitni pljačkaši; konji na čuvenoj boričkoj ergeli, jedinoj oazi konja bosanko-brdkse pasmine, mjestu gdje je “Bijelo dugme” nekad snimalo albume, ugibaju od gladi i nebrige; poznati hotel na Borikama u kome su svojevremeno boravili Goran Bregović i Lepa Brena zatvoren je, ne zna se čak ni njegov stvarni sadašnji vlasnik, i pravo je čudo kako već nije krenulo i njegovo čerupanje; čuvena rogatička klaonica za čije viršle su se nekada u Sarajevu formirali redovi još od jutarnjih časova zatvorena je i prodata… itd. itd.

Oko 300 zaposlenih radnika ostali su bez posla, a pojedinim od njih, gdje je bilo zaposleno dvoje iz kuće, duguju se čak i po 50 plata.

Opskurni likovi oko opskurnog poslanika

Milorad Jagodić okružio se u međuvremenu nekim opskurnim likovima poput Belog Jankovića – čovjeka ogromne imovine a bez zanimanja i zaposlenja, Danka Marića – osuđivanog falsifikatora novčanica i lovokradice, izvjesnog Bojovića – takođe lovokradice… a zajedničko svima njima jeste posjedovanje nelegalnog oružja dugih cijevi, uključujući i malokalibarsko, koje otvoreno nose na zadnjim sjedištima automobila. Bez imalo ustezanja koriste ovo oružje čak i u najurbanijim dijelovima grada, takoreći u strogom centru, ne obazirući se na prisustvo brojnih građana, pa čak i djece. Jednostavno izvade pušku iz automobila, ustrijele psa lutalicu, sjedu u automobil i odu kao da se ništa nije dogodilo, kao da je to najnormalnija stvar na svijetu. Zabazeknuti i od straha premrli građani čak se ne usuđuju ni da ovakve pojave prijave policiji, jer znaju ko čuva leđa likovima.

Ako se jednog dana desi da se i neki “homo sapiens” nađe ispred njihovih cijevi, što uopšte nije isključeno, potpisnik ovih redaka imaće makar neku satisfakciju da je o ovoj pojavi javnost blagovremeno obavijestio.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.
  1. Pošto sam pročitao ovo kako ga nazivate pismo čitalaca, postavio bi jedno pitanje autoru ovoga teksta,ko su ti kako ih nazivate kompanjoni sa kojima je Milorad Jagodić kupio Agrokombinat. Ako prozivate njega mislim da bi bilo korektno da napišete imena i ostalih.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.