U Palama promovisan CD „Krvava Žepa“

Izvor: redakcija/M.Medić

Objavio:

trebevic.net

- prije 12 mjeseci u

Kultura

Guslarsko društvo „Starina Novak“ sa Pala večeras je u Kulturnom centru Pale održalo promociju svog CD-a „Krvava Žepa“ koje je snimilo 11 gusara ovog društva, kako se ne bi zaboravilo stradanje srpskih junaka na Žepi 1992. godine.

Predsjednik Guslarskog društva „Starina Novak“ Zoran Golubović istakao je da epska pjesma „Krvava Žepa“ govori o krvavom danu koji se dogodio na Spasovdan 4. juna, 1992. godine gdje je za jedan dan poginulo 45 Paljana.

To je jedan od najtužnijih dana za Pale i mi smo snimili tu epsku pjesmu koju je napisao autor Milanko Čobović sa Pala koji je i učesnik te bitke. Bilo je najprirodnije da on napiše tu pjesmu, a on je inače publicista i naš član. Vrlo brzo je napisao tu pjesmu u kojoj se po imenu i prezimenu pominje svaki borac“, kaže Golubović i dodaje da je CD snimilo 11 guslara, među kojima je i nedavno tragično preminuli mladi Mateja Radović.

„Nažalost, večeras nismo imali priliku čuti jednog od najboljih i najperspektivnijih guslara, Mateju Radovića, koji je samo tri dana nakon izlaska ovog CD-a tragično nastradao u saobraćajnoj nesreći. Večeras smo u njegovu čast poslušali njegov snimak“, rekao je Golubović.

Večerašnjoj promociji prisustvovale su i porodice poginulih boraca koji su stradali na Žepi.

„Od svakog borca pozvali smo po dva člana porodice, tako da su večeras bila prisutna 92 člana i mi ćemo ih nakon promocije ugostiti, uručiti im CD, brošuru i upriličiti zajedničku večeru“, rekao je Golubović.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić istakao je da je stradanje boraca na Žepi jedno od najteže stradalih pripadnika Vojske Republike Srpske u jednom danu u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

„Nažalost, zločini iz Žepe se nisu završili 4. juna, oni su tada počeli. Nastavljeni su u kontinuitetu do kraja rata, tačnije do 26. juna 1995. godine kada su posljednji put napali, i kada je kako bi naš narod rekao „Dara prevršila mjeru“, pa smo konačno morali odgovoriti punim snagama kako bi to pitanje jednom za svagda riješili“, istakao je Savčić i dodao da je on o problemu Žepe svjedočio na mnogim mjestima, pa i pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu.

„Čvrsto sam uvjeren u ubjeđen da su imali imali imalo razuma i pameti mogli su apsolutno, ne samo protekli rat, nego i vijekove koje dolaze preživjeti u miru i niko ih ne bi dirao. Međutim, da li njihova politika ili neki drugi motivi su ih tjerali suprotno da čine zločine, a ja ih mogu i nabrojati“, rekao je Savčić.

Savčić je naglasio da je slika o proteklom Odbrambenom otadžbinskom ratu i o karakteru rata djelimično iskrivljena, zahvaljujući djelimično i nama jer smo pasivni i ne govorimo dovoljno o tome kako se i šta dogodilo.

On se prisjetio rečenice mladog episkopa koji kaže da je sjećanje ustvari, vrsta molitve, te da iz tog razloga i zbog sjećanja na borce iz proteklog Obrambeno-otadžbinskog rata, moramo obilježavati datume događaja i prenositi ih mlađim naraštajima.

Guslarsko društvo „Starina Novak“ sa Pala osnovano je 1997. godine u ove godine slavi 40 godina svog postojanja.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.