U Palama održane Večeri kineske muzike (FOTO)

Izvor: redakcija/M.Medić

Objavio:

trebevic.net

- prije 1 godina u

Kultura

U organizaciji Udruženja građana za njegovanje klasične muzike „Koral“, Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Muzičke akademije, a u sklopu Festivala „Koral“  večeras su u Kulturnom centru Pale održane Večeri kineske muzike.

Predsjednik Udruženja građana za njegovanje klasične muzike „Koral“ Klaudija Krkotić kaže da se večeras u Palama po prvi put za 6 godina realizovao jedan dio Festivala „Koral“, koje organizuje istoimeno Udruženje u saradnji sa Univerzitetom Istočno Sarajevo i Muzičkom akademijom, a pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture RS.

„Večeras smo imali priliku da prisustvujemo Večerima kineske muzike u Palama, a koje su sinoć održane i u Lukavici u koncertnoj Sali Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu“, rekla je Krkotić i dodala da je večerašnji gost manifestacije bio istaknuti umjetnik  Cjan San Žu- bariton, te da je pored njega nastupila Sonja Radojković na klaviru.

„Ovo je završno veče Festivala „Koral“ za ovu godinu. Festival ‘Koral’ je ove godine počeo sa Večerima italijanske muzike gdje je nastupio sjajni italijanski tenor Federiko Polepre, potom je nastupio Dimitrija Stašev ruski bariton u okviru Večeri ruske muzike koje su održane u muzeju Hercegovine u Trebinju“, rekla je Krkotić.

Ona kaže da je novina za Udruženje to što je Festoval „Koral“ ne održava samo na teritoriji Istočnog Sarajeva, već i na teritoriji drugih opština, a gdje postoje fakulteti Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

„To je jako važno, jer smatramo da i drugi ljudi trebaju da maju proliku da čuju tako sjajne umjetnike koji posjećuju ovaj naš festival. Nadam se da je publika uživala u večerašnjoj manifestaciji, samim tim da je naš večerašnji umjetnik za svoj repertoar birao i rusku muziku, jer Ruske večeri ovdje nisu bile, ali i kompozicije kineskih kompozitora što nemamo često priliku da čujemo“, naglasila je Krkotić.

Krkotić je naglasila da su na večerašnjoj manifestaciji nastupili i studenti sa Katedre za sinologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, te istakla da je to velika čast za Udruženje „Koral“, jer oni uvijek imaju interesantne koreografije.

Kineski bariton Cjan San Žu je pozdravio sve građane Istočnog Sarajeva, i istakao da je prethodne večeri imao priliku da se upozna sa profesorima i pedagozima na Muzičkoj akademiji.

„Jako sam zadovoljan što sam imao priliku da upoznam te ljude i zadovoljstvo mi je što sam večeras u Palama. Večeras sam izveo kompozicije ruskih i kineskih kompozitora“, kaže San Žu.

On je rekao da ove godine nije planirao Majstorski kurs na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu, ali da to ne znači da kurs neće biti održan u nekom narednom periodu.

Šef Katedre za sinologiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Doc. dr  Bojana Pavlović se zahvalila Univerzitetu Istočno Sarajevo i dekanu Filozofskog fakulteta i prorektoru Sandri Ivanović što su omogućili saradnju sa Udruženjem „Koral“.

„Takođe, želim da im se zahvalim što su nam omogućili da zajedno oragnizujemo jedno ovako lijepo dešavanje gdje mogu da nastupe naši studenti i pokažu publici sve što su savladali i sve što su spremali za ovih godinu dana, jer su oni večeras izveli svoje tačke koje su predstavili na ovogodišnjem takmičenju ‘Keneski most’“, istakla je Pavlović.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.