U Beogradu predstavljena prva naučna biografija o generalu Ratku Mladiću!

Izvor: rtrs.tv

Objavio:

trebevic.net

- prije 12 mjeseci u

Kultura

Foto izvor: RTRS

U prvoj naučnoj biografiji o generalu Ratku Mladiću koju je napisao istoričar Bojan Dimitrijević, pod nazivom “Komandant”, čitocima je predstavljena kompleksnost ratnih događaja od 1992. do 1995. godine u BiH, vojna karijera komandanta Vojske Republike Srpske i brojnih aktera ratnih zbivanja.

Izdavanje knjige pomogao je i predsjednik Republike Milorad Dodik.

Za pisanje knjige korišćeni su brojni dokumenti i arhivska građa Haškog tribunala, arhive u Beogradu i Zagrebu, a posebno radne bilježnice koje je Mladić vodio cijelog rata, u kojima su opisani razgovori sa Miloševićem, Karadžićem i međunarodnim pregovaračima.

Foto: RTRS

Knjiga je još u rukopisu dostavljena Mladiću u Hag, koji je istakao dva posebna događaja.

Zauzimanja Trnova, izbijanja na Igman i Bjelašnicu kao jedan od najznačajnijih srpskih vojnih uspjeha u 93. godini kada je za malo falilo da se rat zaustavi srpskom vojničkom pobjedom, to je jedna stvar o kojoj mi je pisao, a druga stvar je sve ono što je prethodilo događajima u Srebrenici i Žepi“, istakao je Dimitrijević.

Čitajući knjigu, događaje u Srebrenici čitaoci mogu bolje da razumiju, kaže Dimitrijević, jer je enklave u Podrinju Sarajevo još 1993. godine žrtvovalo, smatrajući da bi trebalo da se zamijene za sarajevska predgrađa, da bi došlo do teritorijalne ravnoteže, koja bi prethodila završetku rata.

“Nije bilo posebne namjere da se Srebrenica zauzme dok god snage iz te opštine nisu napale komandno mjesto u Han Pijesku. Nije postojala nekakva specijalna namjera da se vrši likvidacija zarobljenika u startu, da nema nikakvog traga o nekakvom Mladićevom naređenju bilo pismenom ili usmenom da se bilo šta izvrši poslije njihovog zarobljavanja”, naveo je Dimitrijević.

On je istakao da presuda generalu Mladića u Hagu pokazuje da rat za srpsku stranu u BiH nije završen Dejtonskim sporazuom, već je on osuđen zato što je prepoznat kao personifikacija Vojske Republike Srpske i srpskog naroda.

Ovaj istoričar priprema šire istraživanje o Vojsci Republike Srpske, a jedan od bitnih dijelova biće i ova knjiga.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.