Studentski festival „ORFEJ“ stiže u Istočno Sarajevo i Sarajevo

Izvor: srpskainfo.com

Objavio:

trebevic.net

- prije 12 mjeseci u

Kultura

Studentski festival klasične muzike „Orfej“, prvi po redu, biće održan od 11. do 13. aprila na nekoliko lokacija u Istočnom Sarajevu i Sarajevu.

Organizatori ove manifestacije su studenti Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, u saradnji sa Udruženjem građana za njegovanje klasične muzike „Koral“.

– Tokom tri festivalska dana predviđeni su brojni sadržaji. Velika nam je čast što ćemo ugostiti učesnike i predavače iz BiH, Srbije i Crne Gore. Festival je edukativnog i revijalnog karaktera. Edukativni dio sadržaja uključuje master klasove: harmonike, kamerne muzike, klavira i solo pjevanja, koje će voditi sjajni pedagozi: Vladimir Blagojević sa Filološko-umetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, Ivana Pešić iz Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje „Dara Čokorilo“ (Nikšić), Jelena Vukićević Vukmirović iz Škole za osnovno muzičko obrazovanje „Savo Popović“ (Cetinje), Vesna Damljanović sa Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Sanja Ostić, takođe sa Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu – kaže Stefan Ćeha, jedan od organizatora i direktor festivala „Orfej“.

Iskustvo

Ovo je, prema njegovim riječima, sjajna prilika za mlade umjetnike koji će moći da prošire svoja znanja, rade sa iskusnim pedagozima i umjetnicima, i na taj način grade svoj umjetnički put.

– Pored master klasova, publika će imati priliku da čuje izuzetno kvalitetna predavanja profesora i studenata, usmjerena kako na akademsku publiku, tako i na širu javnost. Tako će se temama iz raznih oblasti predstaviti: profesor Ivana Cerović (Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu), koja će govoriti o stvaralaštvu kompozitora Vojina Komadine, čime ćemo obilježiti 85 godina od njegovog rođenja, zatim Jelisaveta Mojsilović, muzikolog (Fakultet muzičke umetnosti, Beograd), Dijana Hujić, harfistkinja Sarajevske filharmonije, Stefan Mojsilović, dirigent hora „Sloga“, koji će se i predstaviti na jednom od večernjih koncerata, profesor Vanja Danilović koja će se osvrnuti na stvaralaštvo kompozitora i dekana Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, profesora Dražana Kosorića, Boris Bomoštar, oboista, i profesor Božica Jeftović – rekao je Ćeha.

Promocija

U okviru festivala, dodaje on, biće održana i promocija zbirke poezije Save Radulović „Pjesmom te ćutim“, pjesnikinje i profesora ruskog jezika iz Nikšića.

– Specijalista primjenjene fizioterapije Anka Vukićević iz Nikšića održaće predavanje „Fizioterapija i mi“, kao podsjetnik koliko je fizička aktivnost potrebna svima, a naročito nama, muzičarima. Na dnevnom nivou, pored navedenih aktivnosti, održaće se koncert učenika i studenata iz Istočnog Sarajeva i Sarajeva, kao i koncert polaznika master klasova – navodi Ćeha.

Koncerti

Večernji sadržaji, prema njegovim riječima, uključuju tri koncerta, na kojima će se predstaviti brojni umjetnici i ansambli iz BiH, Srbije i Crne Gore: violinista Vladimir Marković, violinistkinja Leonora Bajramoski, sopranistkinja Anđela Đerić, pijanistkinje Sonja Radojković, Maja Žuža, Julijana Šulović, Vesna Damljanović, Jovana Stajić, flautista Lazar Muhadinović, flautistkinja Slađana Kovač, akordeonisti Miljana Đurović i Marko Trivunović, klavirski duo „Tra noi“, Orkestar Srednje muzičke škole Sarajevo, Kvintet harmonika Srednje muzičke škole Sarajevo, kamerni ansambl „Pro arte“, hor „Sloga“, Simfonijski orkestar Mostar, Gudački orkestar Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, ansambl „Etnoakademik“, kvartet flauta „Flutete“.

Ideja o festivalu, objašnjava on, nastala je iz želje da se više promoviše klasična muzika, sa ciljem njenog širenja u sve slojeve društva.

Takođe, htio sam da ukažem na moć studenata da promijene mnoge stereotipe o ovoj vrsti umjetnosti. Naziv „Orfej“ dao sam po uzoru na Orfeja i grčku mitologiju, koju mnogo volim. Organizacija jednog ovakvog festivala zahtijeva mnogo vremena, predanosti, uigran tim, mnogo odricanja, ali uz dobru volju, veliku želju i naporan rad sve je izvodljivo  – rekao je Ćeha.

Da postane mjerilo kvaliteta

Volio bih da Studentski festival klasične muzike „Orfej“ bude posjećen, ispraćen od strane javnosti i medija, ali i da postane mjerilo kvaliteta, festival koji će biti prepoznatljiv po kvalitetnim sadržajima, sjajnim umjetnicima, pedagozima i dobroj energiji. Dugujem veliku zahvalnost svojim kolegama i prijateljima koji su članovi organizacije, jer bez dobre saradnje i jasno definisanog cilja nijedna ideja neće dočekati realizaciju, rekao je Stefan Ćeha.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.