Srpsko kolo na Uneskovoj listi nematerijalnog nasljeđa

Izvor: srna.rs

Objavio:

trebevic.net

- prije 10 mjeseci u

Kultura

Foto izvor: rtrs

Kolo, tradicionalna srpska narodna igra, upisano je na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva, što predstavlja veliki uspjeh za srpsku kulturu, saopšteno je iz Ministarstva kulture Srbije.

Odluku o upisu kola donio je Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasljeđa na svom 12. redovnom zasjedanju, koje se održava na ostrvu Čedžu, u Јužnoj Koreji.

Upis kola na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa u velikoj mjeri će doprinijeti da ovaj dio kulturnog nasljeđa postane prepoznatljiviji i vidljiviji u svijetu.

Kao prvi element iz Srbije, u novembru 2014. godine, na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva upisana je porodična slava, a u proceduri usvajanja za 2018. godinu nalazi se prijedlog za upis pjevanja uz gusle.

IZ Ministarstva najavljuju da će u narednom periodu biti ubrzane aktivnosti na izradi nominacijskih dosijea, kako bi se što više elemenata srpskog bogatog kulturnog nasljeđa našlo na Uneskovim listama i da bi Srbija bila zastupljena u istoj mjeri kao njeni susjedi.

Kao veoma rasprostranjena igra u aktuelnoj igračkoj praksi Srbije, čije su najstarije verzije /moravac i kukunješ/ zabilježene na teritoriji centralne Srbije u drugoj polovini 19. vijeka, kolo je element nematerijalnog kulturnog nasljeđa izrazito prisutan u različitim sferama života u Srbiji danas.

Izvodi se na privatnim i javnim okupljanjima, porodičnim i kolektivnim proslavama, uz učešće svih članova zajednice, bez obzira na etničku, religijsku i generacijsku pripadnost.

Nominacijski dosije pripremio je Centar za nematerijalno kulturno nasljeđe pri Etnografskom muzeju u Beogradu, u saradnji sa predlagačima elementa – Katedrom za etnomuzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti, Ansamblom narodnih igara i pesama “Kolo” i Centrom za istraživanje i očuvanje tradicionalnih igara Srbije.

Podršku su pružili brojni pojedinaci, lokalne zajednice, institucije, nevladine organizacije, stručna udruženja.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.