Sokolac: Aleksine ikone i ikonostasi -na svim kontinentima

Izvor: srna.rs

Objavio:

trebevic.net

- prije 9 mjeseci u

Kultura

Za osamedesetogodišnjeg Aleksu Barjaktarevića iz sokolačkog naselja Majdani potpuno važi narodna izreka koja opisuje vješte ljude i nadarene majstore: “Što oči vide – to ruke stvore”.

Od djetinjstva Aleksa je radio sa drvetom, praveći razne predmete i alatke za poljoprivredne poslove, gradio je objekte i uređivao enterijere od drveta i postao samouki majstor. Taj talenat i umijeće naslijedio je od oca Dimše.

Sve što je počinjao da izradi od drveta uspijevao je, a njegove rukotvorine su replike nekadašnjih upotrebnih predmeta korištenih u svakodnevnom životu ovih krajeva.

Posebno su korišteni u seoskim sredinama i predstavljaju minijaturnu muzejsku zbirku zaboravljenih predmeta od drveta, bez kojih je bio nezamisliv život do pola vijeka unazad, pa i kasnije.

Međutim, Aleksa se interesovao i “išli su mu za rukom” i “ženski poslovi”, kao što su pletenje, tkanje i vezenje.

Njegove rođake pričaju da je najbrže “prepočinjao” nove “mustre” i načine pletenja i tkanja, pa su djevojke i žene iz njegovog rodnog sela Vilič, u ilijaškoj opštini, dolazile da im pokaže kako da počnu da pletu neki odjevni predmet na način koji ranije nisu koristile.

Aleksa je odavno penzioner. U ratu su mu poginula dva sina, a nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma napustio je rodni Vilič, pa se, nakon nekoliko godina izbjeglištva u Srebrenici, preselio na Sokolac, gdje je sagradio kuću i živi sa suprugom, sinom Nikolom i njegovom porodicom.

Ovdje je, kaže Aleksa, bliže humkama poginulih sinova Duška i Gorana, čiji su posmrtni ostaci preneseni na Mali Zejtinlik. Često ih posjećuje, prislužuje svijeće i oplakuje.

Najviše vremena provodi praveći razne predmete od drveta. Kaže da mu tako najbrže prolazi vrijeme i da se stvaralaštvom bori protiv tuge.

Skromnim alatom izrađuje minijaturne predmete koji su se nekada koristili u domaćinstvima i poljoprivredi. Pravio je razne alatke, a u posljednje vrijeme se posvetio duborezu i izradi rezbarenih ikona, ikonostasa, polica i rafova.

On ističe da je rezbarenje veoma zahtjevan zanat koji traži umijeće, strpljenje, preciznost i smirenost, te neku vrstu nadahnuća i inspiracije jer to nije posao za svaki dan.

Njegove ikone i ikonostasi, kao i drugi predmeti koje je načinio od drveta stigli su na sve kontinente, a, prema narudžbama, izgleda da će ih još mnogo “otputovati” preko okeana.

Mnoge ikone i ikonostasi koje je izradio stigli su do Amerike, Australije, Rusije, Novog Zelanda i nekih afričkih i azijskih zemalja, kao i velikog broja evropskih zemalja.

Veća prostorija u brvnari, koju je napravio svojim rukama i u kojoj je sa porodicom živio do useljenja u novoizgrađenu kuću, pretvorena je u muzej minijatura i alatki od drveta. Zidovi su ukrašeni ikonama u duborezu, ikonostasima i rafovima, a u jednom dijelu je Aleksin alat i prostor za rad.

U toj “galeriji” nalaze se minijaturne replike skoro svih drvenih predmeta koji su nekada korišteni, ali su pod uticajem modernizacije izgubili vrijednost, a postoji i veliki broj onih koji se još koriste.

Posebno mjesto odredio je za police za slavske ikone, svijeće, kandilo i kadionicu, te rezbarene i ukrašene ikonostase, koje poklanja prijateljima. Na preporuku, mnogi dolaze i naručuju ikonostase, ikone i police.

U manjoj prostoriji su alatke koje se još koriste – kao što su vile, grablje, kose, brezove metle, drvene lopate, “ključevi” za sijeno, te štila /držalice/ za motike, krampove, lopate i košnice.

Za dobijeni novac Aleksa nabavlja materijal za dalji rad, a kaže da mu nešto drveta za obradu dovezu i neki stari prijatelji, kojima pokloni neku od svojih rukotvorina.

U “galeriji” su različiti ramovi za slike i ogledala, ramovi za košnice i košnice, kao i trnke, kavezi za ptice, mini-vodenica sa žrvnjem i svim alatkama potrebnim vodeničarima, koje su nepoznate najvećem broju mlađih ljudi.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.