“Prvi kadar”: Veče laureata u čast režisera Dragana Elčića

Izvor: srna.rs

Objavio:

trebevic.net

- prije 11 mjeseci u

Kultura

U okviru 11. Međunarodnog filmskog festivala “Prvi kadar” u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo održano je veče laureata festivala posvećeno Draganu Elčiću, poznatom srpskom režiseru i dokumentaristi.

Umjetnički direktor i selektor festivala Aleksandra Mitrić Štifanić rekla je sinoć da je Elčić jedan od najviše nagrađivanih i najplodnijih autora dokumentarnih i art-dokumentarnih filmova u okruženju i regionu.

Elčić je naveo da mu je lako da o svojim filmovima govori po Evropi i svijetu, ali da u mjestu gdje je rođen i pred svojom braćom i sestrama osjeća posebno uzbuđenje.

“Nije mi bilo lako ni da od 250 svojih filmova izaberem pet, mada ni sam ne znam zašto su se upravo oni našli u mom izboru. Možda zato što je to dio mog opusa u sferi art-dokumentarnog filma”, rekao je Elčić Srni.

Publika je vidjela njegove filmove – “Čuvari tišine”, “Puste ruke”, “Kolo”, “Trag” i “Život”.

Govoreći o svojim djelima, Elčić, koji je i dekan Akademije umetnosti u Beogradu, istakao je da autorska ideja treba da dominira u odnosu na tematski okvir.

Elčić je i predsjednik Stručnog žirija festivala.

U okviru pratećeg programa održane su i edukativne projekcije, filmska škola “Prvog kadra” sa predavanjima i radionicama dokumentarnog i animiranog filma.

Pažnju publike privukao je i film “Slatko od ništa” autora Borisa Mitića iz Leskovca, koji je na predavanju objašnjavao kako snimiti “Ništa”, odnosno govorio o temi “Šta vas ne uče u filmskim školama”.

Na ovogodišnji konkurs Festivala stiglo je 625 filmova iz cijelog svijeta.

“Posebno je značajno što će publika imati priliku da vidi filmove nagrađene na najznačajnijim svjetskim i domaćim filmskim festivalima – IDFA, Lokarno, Tesaloniki, Kan, Berlinale, Lajpcig, SFF, Beldoks i drugi, a u zvanični takmičarski program izabrana su 43 filma iz 20 zemalja, koji će se takmičiti u pet takmičarskih selekcija”, rekla je Štifanićeva.

Ona je precizirala da je riječ o selekcijama – Međunarodna selekcija dokumentarnih filmova “U fokusu”, Regionalna selekcija dokumentarnih filmova sa eks-Ju prostora “Eks-JU u fokusu”, Međunarodna selekcija kratkih igranih filmova domaćih i stranih autora “Kratke priče”, Međunarodna selekcija kratkih igranih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta “Ključ za film” i Međunarodna selekcija dokumentarnih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta “Novi pogledi”.

Večeras je u okviru Programa “Sjećanje na…” predviđeno prikazivanje kultnog filma Aleksandra Petrovića “Sakupljači perja”, a o Petroviću će biti riječi i na promociji knjige “Portret umjetnika kao političkog disidenta: Život i djelo Aleksandra Petrovića”, autora Vlastimira Sudara.

Danas će za štićenike Kazneno-popravnog zavoda Kula u Istočnom Sarajevu biti organizovana prosebna projekcija, bez prisustva javnosti, a tokom dana biće organizovane projekcije filmova, koji su u zvaničnoj konkurenciji festivala “Prvi kadar”.

U okviru Festivala organizovana je i izložba “Stop kadar, stop nasilju” u saradnji sa Asocijacijom “Iks ipsilon”, a u okviru UN žene projekta “Standardi i angažman za sprečavanje nasilja nad ženama i porodičnog nasilja u BiH”.

Pokrovitelji festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Medijski pokrovitelji festivala su Radio-televizija Republike Srpske i Novinska agencija Republike Srpske – SRNA.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.