Promovisano dopunjeno izdanje knjige o stravičnom zločinu nad Tuzlanskom kolonom

Izvor: srna.rs

Objavio:

trebevic.net

- prije 1 godina u

Kultura

Foto izvor: srna

Svjedočenja o muslimanskom zločinu nad Tuzlanskom kolonom objavljena su u dopunjenom izdanju knjige Dragana Mrkajića “Tuzlanska kolona” koje je sinoć promovisano u Loparama.

Autor kaže da je u drugom, dopunjenom izdanju, objavio još dokumenata, novinskih članaka i izjava preživjelih s ciljem da se istina o ovom gnusnom zločinu dokumentuje i sačuva za buduće generacije.

Mrkajić je na promociji rekao da je knjiga nastala iz njegove želje da se zna istina o nekažnjenom ubistvu 59 vojnika bivše Jugoslavije u Tuzli i da ostane kao trajno sjećanje na ubijene sinove i očeve tog 15. maja 1992. godine, od kojih su mnogi bili njegovi prijatelji, poput Jove Savića koji je izgorio u sanitetskom vozilu.

Autor knjige je izrazio želju da snimi dokumentarni film o ubistvima u Tuzlanskoj koloni, da se detalji iz ove knjige ekranizuju, kao i da svjedočenja zločina i stradanja pretoči u guslarsku pjesmu, da traje kroz narodno predanje.

Jedan od svjedoka iz knjige “Tuzlanska kolona” Marko Kojić, koji je teško ranjen i zarobljen u pokušaju mirnog i dogovorenog izlaska vojske iz Tuzle, rekao je na promociji da je takozvana Armija BiH izigrala dogovor i napala kolonu odmah po izlasku iz kasarne.

“Teško sam ranjen i zarobljen, iz bolnice sam prebačen u zatvor do oslobađanja 15. jula 1992. godine. Nakon niza od šest operacija, noga mi je amputirana. Ova knjiga je veoma bitna kao svjedočenje gnusnog zločina”, naveo je Kojić.

Promociji knjige prisustvovao je i najmlađi učesnik Tuzlanske kolone Željko Nedić koji je u vrijeme zločina imao 17 godina.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić rekao je novinarima da istina i svi važni događaji iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata moraju biti osvijetljeni i sačuvani, pri čemu je djelo Dragana Mrkajića veoma značajno.

“U savremenom dobu moramo ove događaje zapisati, dokumentovati i vjerodostojno prenijeti novim generacijama, kao što Mrkajićeva knjiga autentično govori o jednom tragičnom događaju”, naveo je Savić.

Promociji su prisustvovali i brojni članovi Boračke organizacije Lopare koja je jedan od suorganizatora izdavanja knjige “Tuzlanska kolona”, kao i niza knjiga koje govore o odbrambeno-otadžbinskom ratu u širem rejonu Majevice.

“Ovim djelima čuvamo istinu i nastavljamo borbu za našu Republiku Srpsku”, poručio je predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Lopara Risto Radić.

Promociju drugog, dopunjenog izdanja knjige Dragana Mrkajića “Tuzlanska kolona” organizovali su opština Lopare i opštinska Boračka organizacija.

U Bijeljini će danas biti obilježeno 26 godina od zločina nad pripadnicima JNA u Tuzli, koje organizuju Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova u saradnji sa gradskom Boračkom organizacijom i upravom grada.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar