Promovisana knjiga “Nebeske heroine sveta” u Istočnom Sarajevu

Izvor: srna.rs

Objavio:

trebevic.net

- prije 1 godina u

Kultura

Promocija knjige “Nebeske heroine sveta” autora Radmile Tonković o ženama koje su ravnopravno sa muškarcima ispisale istoriju vazduhoplovstva i kosmičkih putovanja, promovisana je večaras u Istočnom Sarajevu.

Tonkovićeva je rekla novinarima u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo da su u njenoj knjizi predstavljene žene iz cijeloga svijeta koje su ostavile trag u vazduhoplovstvu, za koje je navela da predstavlja posebnu oblast u kojoj se prvo pojavljuju najmodernije tehnologije.

“Žene su odigrale veliku ulogu u svetskom vazduhopovstvu, ali su podaci o tome jako slobo beleženi. Zato je ova knjiga bila veoma teška da se obradi, jer nisam imala odakle da izvadim podatke koji nisu sadržani ni u arhivama, ni u bibliotekama, tako da sam morala da putujem po celom svetu kako bi pronašla adekvatne podatke”, istakla je Tonkovićeva.

Ona je navela da se u njenoj knjizi nalaze podaci o 2.000 žena sa 1.700 kolor fotografija, te istakla da je objavljena na ruskom jeziku, a da je u toku prevod na engleski.

Radmila Tonković je više od dvije decenije radila u komandi Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane u Beogradu i bila ovlašteni prevodilac i dokumentarista ruskih pravilnika upotrebe vazduhoplovne borbene tehnike.

Ona je prva žena vazduhoplovni novinar i urednik na Balkanu u časopisima – “Aeromagazin”, “Naša krila” i “Moma-glasnik”, a kao pisac, novinar, publicista i prevodilac piše za mnoge časopise u Srbiji i inostranstvu.

Član je i brojnih vazuhoplovnih udruženja u Srbiji, Rusiji i Republici Srpskoj.

Tonkovićeva je boravila u Predsjedničkom kremaljskom puku Rusije i tom prilikom nagrađena specijalnim priznanjem “Počasnom gramotom” za dugogodišnji doprinos popularizaciji i razvoju svetske avijacije, a dobitnik je i Počasnog pilotskog znaka civilne avijacije Ruske Federacije.

Tonkovićeva je imenovana i za počasnog člana Vojno-naučnog kulturnog centra Oružanih snaga Ruske Federacije, dobitnik je Ordena Ruske Federacije povodom 65 godina od pobjede nad fašizmom, kao brojnih drugih priznanja.

Školavala se na brojnim svjetskim univerzitetima, uključujući i moskovski “Lomonosov”, koji završava sa “Zlatnom značkom” kao najbolji student fakulteta.

Već dugi niz godina bavi se istorijom vazduhoplovstva i pomno prati i piše o svim istorijskim i savremenim događajima u civilnom, sportskom, saobraćajnom i vojnom vazduhoplovstvu u zemlji i u svijetu, o čemu je objavila više od 500 članaka i priloge u 12 knjiga.

Tonkovićeva živi i radi u Beogradu i Moskvi.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.