Promovisan roman “Zna li ko engleski” u KC Istočno Novo Sarajevo

Izvor: srna.rs

Objavio:

trebevic.net

- prije 4 mjeseci u

Kultura

Foto izvor: srna

U Kulturnom centru u Istočnom Novom Sarajevu večeras je predstavljen roman “Zna li ko engleski” autora Dragana Tepavčevića, koji je za ovo djelo dobio književnu nagradu za najbolji neobjavljeni roman “Zlatna sova” koju dodjeljuje Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske.

Promocija je održana u okviru 23. Međunarodnog festivala malih scena i monodrame, a autor Tepavčević se putem video-linka javio iz Australije i pozdravio prisutne.

Doktor književno-istorijskih nauka Željka Pržulj rekla je da je ovo djelo priča o odlasku Hercegovaca u Ameriku krajem 19. i 20. vijeka, ali i povod da se priča proširi na hercegovački mentalitet i one koji ostaju.

“Roman govori o traganju za identitetom, bilo samog pojedinca ili čitavog naroda sa jednog lokaliteta, u ovom slučaju istaknutog gatačkog, a, sa druge strane, o sukobu pojedinca sa istorijom i kako sam čovjek i njegova sudbina ispaštaju zbog određenih događaja”, istakla je Pržuljeva.

Ona napominje da je roman zanimljiv i mladim generacijama jer ih podsjeća na važne događaje koje čak i zvanična istorija više ne napominje.

“U romanu su istaknute osnovne odrednice i suština na kojoj bi trebalo da počiva identitet bilo koga od nas, pa i čitavog srpskog naroda, koji je stradao, naročito u 20. vijeku”, navala je Pržuljeva.

Portparol Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske Dejan Kerleta rekao je Srni da je Tepavčević sa monodramom “I Bog je pobjegao iz Sarajeva”, u izvođenju glumca Ljube Božovića, pobijedio na prvom Međunarodnom festivalu malih scena i monodrame koji je organizovan u tadašnjem Srpskom Sarajevu, u Hadžićima 1995. godine.

“To je simbolika i lijepa poveznica, da nakon toliko godina Dragan Tepavčević opet bude prisutan na ovom festivalu, ali sada kao autor romana”, istakao je Kerleta.

Profesor književnosti Božo Tepavčević rekao je da je ovo djelo nastalo iz posebne veze autora sa Hercegovinom i zavičajem.

“Neko je rekao da ovo djelo predstavlja inventar hercegovačke duše, odnosno mnoge naše vrijednosti, prije svega duhovne koje se ne mogu potrošiti, niti zaboraviti. Sa druge strane, ovo djelo je spomenik mnogim hercegovačkim dušama koje sada lutaju po Americi”, kaže Tepavčević, koji je rodom iz Gacka.

U okviru Međunarodnog festivala malih scena i monodrame sutra će u 19.00 časova biti odigrana monodrama “Komušanje mozga”, u kojoj glumi Stojan Matavulj, a nakon nje i predstave “Hor bečkih dečaka”, u režiji Irfana Mensura.

Potom je predviđeno svečano zatvaranje Festivala, uručenjem nagrada za najbolju glumicu, glumca, monodramu i predstavu.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.