Predstavljen serijal “Azbuka starih zanata”

Izvor: srna

Objavio:

trebevic.net

- prije 6 mjeseci u

Kultura

Foto izvor: FB/Opština Pale

Dokumentarni TV serijal “Azbuka starih zanata” predstavljen je danas na Palama sa ciljem očuvanje kulturne baštine i tradicije naroda i narodnosti, a obuhvata majstore starih zanata koji žive i rade u selima i gradovima širom Srbije, Republike Srpske i Federacije BiH.

Autor ovog projekta Aleksandra Mitrić Štifanić rekla je da se serijal sastoji od 12 epizoda i otkriva tajne starih i gotovo zaboravljenih zanata, te dočarava magiju drevnih vremena.

Štifanićeva je naglasila da je značajno što su imali priliku da u Cekovića kući na Palama, gdje je snimljen dio serijala i emisija o vunovlačarskom zanatu, promovišu ovaj projekat, turističku ponudu Pala i grada Istočno Sarajevo.

Foto: FB/Opština Pale

“Kroz zanimljiv prikaz zanata vratili smo se u istoriju i pokazali kako su, uprkos novim tehnologijama, zanati uspjeli da se očuvaju zahvaljujući ljubavi i entuzijazmu onih koji se njima bave”, rekla je Štifanićeva novinarima.

Ona je navela da je serijal obuhvatio majstore starih zanata koji žive i rade u selima i gradovima – Beogradu, Kaluđerici, Somboru, Novom Slankamenu, Vrnjačkoj Banji, Oćeviji, Palama, Varešu.

Štifanićeva je istakla da su kroz serijal “Azbuka starih zanata” predstavljene i mogućnosti za školovanje i osposobljavanje za zanate, čime su mladi podstaknuti da svoje buduće opredjeljenje traže u nekom od njih kako bi se održala zanatska tradicija i proširile mogućnosti privrednog razvoja u sferi zanatskog poslovanja.

Prema njenim riječima, serijal je prihvaćen kod gledalaca, te navela da očekuju nastavak koji će imati drugačiji koncept, ali će se i dalje baviti starim zanatima.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je jedna epizoda snimljena u ovoj lokalnoj zajednici, te da je sve počelo iz Cekovića kuće koja i predstavlja tradiciju, kulturu i sve što srpski narod nosi sa sobom.

“Vidjeli smo oko 11 zanimljivih starih zanata zahvaljujući produkciji Prvi kadar iz Istočnog Sarajeva. Tehnologija je mnogo napredovala, tako da na određen način moramo pokušati da izbalansiramo i mlade naraštaje vratimo starim zanatima”, istakao je Jugović.

On je zahvalio Kolu srpskih sestara “Sveta velikomučenica Tekla” sa Pala koje su učestvovale u snimanju emisije koja je posvećena vunovlačarskom zanatu na području ove opštine.

Jugović kaže da je važno razmotriti nove načine promocije zanata.

Predsjednik Kola srpskih sestara “Sveta velikomučenica Tekla” sa Pala i učesnik u serijalu o vunovlačaru Ljiljana Nešković rekla je da se bave očuvanjem pravoslavnih običaja, te da su Romanija i Jahorina poznate kao područja na kojima ima dosta stoke, tako da su pristali da učestvuju i pletu vunene čarape, kape i šalove.

Neškovićeva je naglasila da serijal mnogo znači mladima, budući da je tehnologija mnogo napredovala i da stari zanati sve više padaju u zaborav.

U serijalu su učestvovali šeširdžija Goran Milošević, bombondžije Branislav i Živorad Bosiljčić, jorgandžija Predrag Janković, četkar Stevo Gelevski, opančar Mijomir Aleksić Kiri, sitar Ivan Debeljak, te sarač Nikola Đuran.

Učestvovali su i vunovlačar Nenad Drašković sa članicama Kola srpskih sestara “Sveta velikomučenica Tekla” sa Pala i Ivanom Bandićem u emisiji o vunovlačarskom zanatu, kovač Mijo Jozeljić, parfemdžija Nenad Jovanov, korpari Ilija i Đorđe Mićić i licider Đorđe Petrović.

Serijal je sufinansiralo Ministarstvo kulture i informisanja Srbije sredstvima konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja namijenjenih pripadnicima srpskog naroda u zemljama regiona u 2018. godini i predstavlja veoma značajan projekat čiji je cilj očuvanje tradicije, kulturnog i istorijskog nasljeđa.

Promociju dokumentarnog TV serijala, koja je održana u Cekovića kući, organizovalo je Udruženje “Forum teatar” i produkcija “Prvi kadar” iz Istočnog Sarajeva uz podršku rukovodstva opštine Pale.

Serijal “Azbuka starih zanata” emituje se na Radio-televiziji Republike Srpske do sredine februara.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.