Pjevanje uz gusle na UNESKO reprezentativnoj listi

Izvor: rts.rs

Objavio:

trebevic.net

- prije 6 mjeseci u

Kultura

Foto izvor: Arhiva/trebevic.net

Pjevanje uz gusle, dio nematerijalnog kulturnog nasljeđa Srbije, upisano je na UNESKO Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva.

Odluku o upisu guslanja donio je, 29. novembra, UNESKO Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasljeđa, na svom 13. redovnom zasjedanju koje se održava na Mauricijusu.

“Gusle su simbol srpskog narodnog pamćenja u dugoj borbi za održanje u prošlosti, ali nisu samo to. Nema danas naroda u kojem je ovaj drevni element kulturnog nasljeđa življe prisutan, poštovan i voljen. Zasluge za takav status pripadaju guslarskim udruženjima i brojnim odanim slušaocima širom našeg kulturnog prostora”, rekao je Dragan Hamović posebni savjetnik srpskog ministra, povodom upisa pjevanja uz gusle na UNESKO Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije je 2016. godine preporučilo nadležnoj stručnoj komisiji nominovanje guslanja na UNESKO listu.

Nominacijski dosije pripremio je Centar za nematerijalno kulturno nasljeđe pri Etnografskom muzeju u Beogradu u saradnji sa Muzikološkim institutim SANU i uz podršku Saveza guslara Srbije, guslarskih udruženja, pojedinaca, lokalnih samouprava, institucija, nevladinih organizacija i stručnih udruženja.

Pjevanje uz gusle je treći upis Republike Srbije na UNESKO Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječanstva. Upisom se obezbjeđuje i bolja međunarodna vidljivost, a zajednice se podstiču da aktivno doprinose očuvanju i prenošenju izabranog elementa sopstvenog nasljeđa.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.