Pale: Završena 13. Smotra recitatora (FOTO)

Izvor: redakcija/M.Medić

Objavio:

trebevic.net

- prije 10 mjeseci u

Kultura

U organizaciji Srednjoškolskog centra Pale večeras je u Kulturnom centru Pale održano završno veče dvodnevne kulturne manifestacije 13. Smotre recitatora, koja je ove godine okupila preko 100 učesnika.

Na prvoj večeri ove kulturne manifestacije koja je i takmičarskog karaktera, predstavili su se učenici Srednjoškolskog centra Pale i studenti Filozofskog fakulteta Pale, a prvo mjesto pripalo je učeniku 1. razreda SŠC Pale Nikoli Lopatiću, drugo mjesto Jovani Elek učenici 3. razreda SŠC Pale, dok se na trećem mjestu našla učenica takođe,  3. razreda SŠC Pale Ružica Cvjetković.

Profesor srpskog jezika i knjiživenosti u SŠC Pale i član žirija 13. Smotre recitatora Anđela Plakalović kaže da je njoj kao višegodišnjem učesniku ove manifestacije, sinoć bilo mnogo teže kao članu žirija, jer je bilo jako teško izabrati najboljeg recitatora među najboljima.

„Večeras su nam se predstavili učenici osnovnih škola ‘Pale’, ‘Srbija’ i ‘Mokro’, zatim mališani vrtića ‘Bubamara’, djeca iz Udruženja za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama ‘Sunce’ i djeca iz Edukativnog centra ‘Big Ben’, i mislim da smo imali još teži zadatak nego sinoć, jer smo večeras imali oko 70 učesnika“, istakla je Plakalović.

Ona kaže da se pri ocjenjivanju recitatora gleda sve, te da je jako bitan stav na sceni, mimika, tečni izgovor, jasnoća u izgovori, takozvani „krajevi“, i sve ono što se vidi i čuje od strane recitatora.

Direktor JU Dječijeg centra „Bubamara“ Slavka Brezo zahvalila se organizatoru Smotre recitatora SŠC Pale na pozivu za učešće na ovoj manifestaciji, i naglasila da vrtić posebnu zahvalnost duguje profesorici srpskog jezika i književnosti u SŠC Pale Branki Malinić Čugalj.

„Naš vrtić već 13. godinu za redom učestvuje na ovoj manifestaciji. Na taj način želimo da našim mališanima pružimo priliku da već od malih nogu vide šta je to poezija, javni nastup, recitacija i ponašanje na sceni“, rekla je Brezo i dodala da djeca ovog vrtića pored ove manifestacije, učestvuju i na mnogim drugim manifestacijama u organizaciji „Bubamare“ i drugih ustanova.

„S obzirom da su oni jako mali, potreban im je duži period za pripremu neke recitacije i nastupa. Pošto smo večeras bili ograničeni na samo dva učesnika, publici smo se predstavili sa pjesmicama ‘Bake’ i ‘Skromnost’ ” kaže Brezo.

Član žirija 13. Smotre recitatora Tamara Trgovčević kaže da je dio ove kulturne manifestacije već 13 godina, i to kao učesnik, pobjednik, voditelj programa, učitelj recitatorima, a sada i kao član žirija.

„Drago mi je što je Smotra recitatora prerasla u tradicionalnu manifestaciju u Palama i što okuplja omladinu Pala od vrtićkih dana, pa sve do studentskih“, naglasila je Trgovčević i dodala da smotra recitatora ne traje samo 2 večeri koliko sama manifestacija traje, već mnogo duže.

„To su mjeseci isčitavanja poezije i pripreme samog nastupa. Večeras nije bitno ko je pobjednik, jer pobjednici su svi oni koji su izašli pred veliki broj publike i govorili poeziju koju su za nju izabrali“, istakla je Trgovčević.

Član žirija 13. smotre recitatora i profesor razredne nastave u OŠ „Srbija“ Đorđe Lalović istakao je da su djeca u nižim školskim ustanovama jako zainteresovana za poeziju.

„Oni mnogo vole pozitivni takmičarski duh, javni nastup i oni malo smjeliji se uvijek odvaže da učestvuju na jednom ovako mnogobrojnom takmičenju kao što je Smotra recitatora“, rekao je Lalović.

Lalović je rekao da na ovoj Smotri recitatora učenici osnovnih škola mahom birali vedrije i veselije pjesme, dok su učenici srednje škole uglavnom recitovali sumornije stihove, obojene „sivom notom“.

„Ako to pogledamo sa psihološke strane, onda to znači da na njih na neki način djeluje čitavo stanje u društvu, dok su djeca još uvijek iskrenija i imaju drugačije poglede na svijet“, zaključio je Lalović.

Večerašnji takmičari osnovnih škola „Pale“, „Srbija“ i „Mokro“ bili su razvrstani u 4 uzrastne kategorije, pa je tako pobjednik prve kategorije Lara Brčkalo, drugo mjesto je osvojila Nikolina Gajović i treće mjesto pripalo je Lazaru Jokiću.

Prvo mjesto u 2. kategoriji osvojila je Marija Lopatić, drugo Marija Todorović i treće Pavle Furtula.

Svi ostali  učesnici 13. Smotre recitatora koji nisu osvojili neko od prva 3 mjesta,  nagrađeni su diplomom za učešće.

Smotra recitatora ostvaruje niz vaspitno- obrazovnih ciljeva: razvijanje ljubavi prema književnosti, razvijanje jezičke kulture, vježba memorije, razvijanje radnih navika, ovladavanje javnim nastupom, razvijanje samopouzdanja i pozitivnog takmičarskog duha.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.