Pale: Promovisan roman „Krvavi zavjet“

Izvor: redakcija/M.Medić

Objavio:

trebevic.net

- prije 10 mjeseci u

Kultura

Sve popularniji roman „Krvavi zavjet“ autorke Dijane Neškovć Stjepanović u izdavaštvu kuće „Žiravac“  iz Požege, koji za tri mjeseca doživio i svoje drugo izdanje, promovisan je večeras u Kulturnom centru Pale.

Autorka romana „Krvavi zavjet“ prof. srpskog jezika i književnosti  Dijana Nešković Stjepanović istakla je da je večeras predstavljen njen prvi roman, koji je motivski dosta raznovrstan.

„Radnja romana se zbiva u periodu poslije rata i samo je okvir priče sam rat. Roman govori o jednoj djevojci koja živi sa ocem alkoholičarem i čiji je brat stradao u ratu, pa ona preživljava sve muke koje mogu da snađu jednu ženu koja je ostala bez majke i brata blizanca“, rekla je Stjepanović i dodala da je prvi dio romana u duhu realizma i patrijahalnog odnosa u porodici.

„Dok je drugi dio romana modernistički. Situacije u kojima se ona nalazi i problemi su u duhu našeg vremena. Priča romana je od početka do kraja jako tužna. Sam kraj je na samom početku određen i srećan kraj romana ne bi imao nikakav smisao“, istakla je Stjepanović.

Ona kaže da roman „Krvavi zavjet“ u sebi ima dva istinita događaja, prvi je vezan za stradanje brata glavne junakinje, gdje dva prijatelja iz Pančeva dolaze u Rogaticu kao dobrovoljci.

„Na kraju rata jedan prijatelj u neznanju ubije drugog i to sam iskoristila kao motiv za smrt Ivaninog brata, a druga istinita priča je ta legenda koja se veže za kraj od Rogatice do Višegrada i za Djevojačke stjene“, izjavila je Stjepanović.

Izdavač romana „Krvavi zavjet“ kuće „Žiravac“ iz Požege Zoran Nedeljković rekao je da je izdavanje ove knjige veoma smjeo poduhvat.

Recezent romana „Krvavi zavjet“  prof. dr Saša Knježević kaže da autorka knjige bila student Filozofskog fakulteta u Palama i njegov student.

„Knjigu sam dobio u rukopisu i u tom trenutku sam shvatio da se dešava nešto jako lijepo, a to je da se studenti koji su studirali književnost zapravo počnu pokazivati u onome što je bio njihov primarni nagon pri upisivanju fakulteta i ljubav prema književnosti i pisanju“, istako je Knežević.

On kaže da se u romanu vidi da je Dijana neko ko je završio književnost, ko odlično poznaje svoj jezik ko zna da piše i kako to da radi.

„Sa  druge strane, vidi se da Dijana poznaje i pravila pisanja književnog teksta, tako da nije bilo problema te vrste zbog koga bi neko odbio rukopis. Takođe, ona kao neko je bio moj student, nije imala problema da posluša neki savjet, pa je neke sugestije prihvatila“, rekao je Knežević.

Knežević je naglasio da ovaj roman zavrjeđuje čitalačku pažnju, a možda, naročito u Republici Srpskoj jer tu ima jako malo knjiga mladih autora.

„Dijana se na pisanje ovog romana odlučila, vjerovatno zbog toga što je mlada i što na neke stvari gleda drugačije od nekog starijeg ko bi se teško odlučio na pisanje nečeg tako provokativnog. Jer, naše ljudske sujete su veliki problem“, rekao je Nedeljković i naglasio da se uprkos svemu tome knjiga prodala u 2 izdanja za 3 mjeseca.

„To je se rijetko dešava i to je odličan tiraž. Roman je odlično prhvaćen od strane čitalačke publike i ova promocija u Palama nam je 10. Imali smo dvije promocije u Srbiji i u 8 u Republici Srpskoj“, istakao je Nedeljković.

Dijana Nešković Stjepanović je rođena 18.09. 1990. godine u Rogatici gdje je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirani je profesor srpskog jezika i književnosti. Fakultet je završila u Palama na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Bavila se itraživanjem u oblasti Narodne književnosti i kao student objavila rad u Bokatin Dijaku.

Sljedeća promocija romana „Krvavi zavjet“ biće održana u Zvorniku.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.