Pale: Počele ULJUP-ove Večeri dokumentarnog filma i filmske muzike

Izvor: redakcija/M.Medić

Objavio:

trebevic.net

- prije 12 mjeseci u

Kultura

U organizaciji Udruženja ljubitelja umjetnosti Pale – ULJUP, večeras je u Galeriji „G3“ u Palama svečano otvorena dvodnevna manifestacija Večeri dokumentarnog filma i filmske muzike.

Predsjednik Udruženja ljubitelja umjetnosti Pale Goran Šinik istakao je da je su ovo treće Večeri dokumentarnog filma i filmske muzike u organizaciji ovog Udruženja, te da večeras imaju specijalnog gosta.

„Večeras nam je u gostima izvanredan autor iz Beograda Slobodan Simojlović, koji je došao sa jednim neobičnim, fenomenalnim filmom ‘Crni talas’ koji je jedno vrijeme sigurno bio u bunkerima. Tu je i film Micićev kofer, a Ljubomir Micić je bio pokretač nečega što se kasnije u Evropi izrodilo kao evropski Zenitizam“, istakao je Šinik i dodao da je na večerašnjem repertoaru i film „Posljednja večera“ Branka Lazića.

„Drugi dan na repertoaru nam je film ‘Krst od krvi’ autora Sime Brdara koji je prošle godine bio naš gost i film Snježana Lalovića ‘Tanakini mostovi’ koji je jako zanimljiv, jer govori o Ivi Andriću iz vizure jednog Japanca“, rekao je Šinik.

On je istakao da će obje večeri biti „začinjene“ zvuke akustičnih gitara Milice i Bojana iz Niša koji sviraju pop, rok i latino muziku.

Šinik je rekao da će u organizaciji ULJUP-a u decembru ove godine biti održan tradicionalni „Art vikend“ posvećen klasičnoj muzici i pozorišnim predstavama.

Režiser filma „Micićev kofer“ Slobodan Simojlović istakao je da je glavni junak filma „Micićev kofer“ Ljubomir Micić tvorac Zenitizma.

Pojam Zenitizma kao umjetničkog pravca je proizašao iz časopisa Zenit koji je osnovao Ljubomir Micić 1921. godine nakon Prvog svjetkog rata, a koji je izšao u 71 broju.

„Časopis Zenit je bio zanimljiv po tome što je prvi objavljivao djela evropske Avangarde. Taj časopis je proučavan na mnogim univerzitetima u Evropi jer je objavljivan na maternjim jezicima autora, pa su tako mnogi avangardisti iz Njemačke i Francuske i drugi, objavljivali po prvi put svoje pjesme i priče“, kaže Simojlović.

On je rekao da nakon Drgog svjetskog rata Ljubomir Micić izuzetno strada, jer je protivnik režima i živi povučeno u svojoj kući.

„U periodu kada se bavio Zenitizmom i kada je razvijao tu svoju ideju kao evropski pokret, upostavio je veze sa najvećim umovima tog perioda u Evopi. Družio se sa Majakovskim, Pikasom, Šagalom i slali su mu za rođendan grafike, slike i pjesme“, rekao je Simojlović i dodao da je Micić nakon Drugog Svjetskog rata prestao da piše na srpskom jeziku i počinje da piše na francuskom.

„Objavljivao je romane na francuskom jeziku u Parizu, i živio je tako što su mu oni slali pakete sa komisionom robom jer nije bilo platnog prometa, pa je on prodavao žvake i hemijske olovke na ulici. Tada niko nije znao da je on čovjek koji u tom trenutku u Francuskoj ima preko 36 romana, koji je pisan u stilu njihovih akademika“, izjavio je Simojlović.

Simojlović je rekao da je Micić pisao na francuskom jeziku jer se plašio policije i UDBE, te da je više puta bio privođen i zatvaran.

On dodaje da je Micić bio veliki protivnik latinice a veliki borac za ćirilicu, pa da je o tome još 50-ih godina pisao svim državnim funkcionerima tražeći da se ćirilica postavi na sve važnije ustanove u Beogradu.

„Neki svjedoci tvrde da je Micić 1971. godine umro u Beogradu od gladi. Pronađen je onemoćao i malaksao i da ga dvojica studenata umjetnosti nisu igrom slučaja poznavali, on bi bio sahranjen kao NN lice i ništa se o njemu ne bi znalo“, istakao je Simojlović.

Ljubomir Micić danas je ponovo u žiži javnosti, jer se u Srbiji trenutno snimaju dva filma njemu posvećena.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.