Pale: Održano predavanje na temu „Zakonska zaštita ćirilice kao srpskog identitetskog pisma“

Izvor: redakcija/M.Medić

Objavio:

trebevic.net

- prije 11 mjeseci u

Kultura

U organizaciji Glavnog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ sinoć je u Kulturnom centru Pale održano predavanje na temu „Zaštita ćirilice kao srspkog identitetskog pisma“.

Član Glavnog odbora SPKD „Prosvjeta“ Slobodan Kovačević podsjetio je da ove godine „Prosvjeta“ slavi 115 godina postojanja.

„To znači da je starija i od Austrougraske i od Kraljevine Jugoslavije i glavni ciljevi ‘Prosvjete’ su kulturna baština sprskog naroda, a na pravom mjestu je bilo njegovanje njegovg pisma“, naglasio je Kovačević.

On je dodao da je „Prosvjeta“ predavanje na ovu temu već organizovala u Šamcu, Gradišci, Banjaluci i da će dalje nastaviti širom Republike Srpske.

„S obzirom da mi imamo 45 svojih opštinskih i gradksih odbora pretpostavljam da će se ovakva predavanja održati i u našim odborima u Herceg Novom, Novom Sadu, Beču, Beogradu i dalje“.

Prof.dr Biljana Samardžić rekla je da je večerašnje predavanje o ćirilici održano sa dijahronijskog i sinhronijskog aspekta.

„Ja sam večeras željela da poručim da moramo biti svjesni da ćirilica danas ugrožena dvostruko. Sa jedne strane ugrožena je stalnim pritiscima i bošnjačke i hrvatske filološke i političke scene. Danas imamo primjer da se ćirilica ‘povampirila’ kroz formu hrvatske i bosanske ćirilice“, istakla je Samardžić i dodala da Srbi moraju biti svjesni da onog momenta kada im se oduzme Miroslavljevo jevanđelje, Dubrovački molitvenik i Povelju Kulina bana oni gube ličnu kartu i nacionalni identitet.

„Sa druge druge strane, moramo priznati da je ćirilica danas ugrožena i od nas samih. Našom nebrigom i nipodištavanjem vlastitog pisma. Vrlo je bitno da shvatimo da kada pišemo ćirilicom mi pišemo pismom svojih predaka, a sa druge strane čuvamo budućnost naše djece“, izjavila je Samardžić.

Ona je poručila da braneći srpski jezik i ćirilicu mi branimo svoj vlastiti identitet, te da je ćirilica naša duhovna vertikala i da se mi na taj način moramo prema njoj odnositi.

Prof. dr Saša Knežević rekao je da je danas u pitanju jedan viši stepen zaštite ćiriličnog pisma i srpskog jezika u Republici Srpskoj kroz zakon.

„Zakon je nepohodan, jer mi vidimo da bez obzira na sve moguće akcije koje se vode mi ne vidimo da se stvari pomjeraju na bolje. Neophodno je zakonskim mjerama dovesti ćirilicu na onaj položaj koji ona mora imati u srpskom narodu, a to je da bude ne samo ravnopravno pismo, već da bude prvo pismo“, rekao je Knežević.

On je istako da se ćirilica mora koristiti kao primarno pismo, a da se latinica koristi samo kada je to neophodno.

Prof.dr Miloš Kovačević rekao je da večerašnje predavanje treba da odrazi aktuelni trenutak sprkog jezika i njegovog pisma ćirilice.

„Mi 8 vijekova baštinimo ćirilicu, a za ovih 100 godina koliko nam je latinica bila ravnopravna mi smo gotovo potpuno napustili ćirilicu. Opšte je poznato da ni jedan jezik na svijetu nema takvu vezu sa pismom kao što ima srpski jezik sa ćirilicom, a to se najbolje vidi kroz samu istoriju. Progon ćirilice značio je progon i srpskog jezika i naroda, pa je tako ćirilica identitetski i nacionalni kriterijum srpskog naroda“, naglasio je Kovačević.

On je istakao da je posljednji trenutak da se zakonski i obrazovno naprave programi koji će zaštiti ćirilicu i na neki način prekinuti njeno narušavanje kakvo imamo više od 100 godina.

Kovačević kaže da je u Srbiji i Republici Srpskoj počeo sa izradom zakon o jeziku i pismu.

„U Srbiji je nacrt tog zakona već završen a u Republici Srpskoj je on na početku, pa ćemo vidjeti na koji način se oni mogu usaglasiti budući da smo mi isti narod i da po istim kriterijumima baštinimo jedan jezik i pismo. Zakoni će biti potpuno podudarni po samim rješenjima zaštite i jezika i pisma, i mislim da će sami zakoni odraziti jednu suštinu, a to je da je srpski jezik u potpunosti srpski samo ako se ispisuje ćirilicom“, kaže Kovačević.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.