Pale: Održana promocija knjige „Dosije Sarajevo“ (FOTO)

Izvor: redakcija/M.Medić

Objavio:

trebevic.net

- prije 11 mjeseci u

Kultura

Promocija knjige Milivoja Ivaniševića „Dosije Sarajevo“ koja sadrži 7.428 imena srpskih ratnih žrtava u Sarajevu kao i spisak imena njihovih egzikutora, danas je održana u prostorijama Filozofskog fakulteta na Palama.

Autor knjige „Dosije Sarajevo“ Milivoje Ivanišević kaže da je rad na knjizi i samo prikupljanje dokumenata trajao dug vremenski period, jer se građa knjige zasniva na autentičnim dokumentima koji zaslužuju izuzetnu pažnju.

 

„To su rezolucije Savjeta bezbjednosti i nikad, pa ni u vijetnamskom ratu nije donijeto toliko rezolucija, koliko je donijeto samo na slučaju Sarajeva preko 27, a za komplet BiH preko 50 rezolucija. To znači da je Međunarodna zajednica bila umIješana u sva zbivanja“, istakao je Ivanišević i rekao da su u toj knjizi i žrtve koje su dosta prikrivane i gdje je bilo dosta manipulacija.

„Najbolje je uporediti imena naših žrtava kojih ima 7.400 i pogledati broj muslimanskh žrtava kojih je 3 puta manje. Mi dajemo imena naših žrtava, situacije i okolnosti u kojima su stradali“, nagalsio je Ivanišević.

On kaže da su u knjizi i brojni dokumenti srpske strane koji pokazuju stalni pokušaj  obezbjeđivanja Srbima koji žele napustiti muslimanski dio Sarajeva da to i učine, a zatim i da otvore sve linije za komunikaciju da Sarajevo ne bude blokiran grad.

„Mislim da sam uspIo da dokažem da je blokada Sarajeva samo koleteralna šteta prouzrokovana neangažovanjem međunarodnih institucija da zaštiti srpska sela oko Sarajeva koja su već stradala do kraja juna 1992. godine u ogromnom broju. Kada su Srbi vidjeli da stradaju, ne čekajući ni stavove svog nacionalnog ni političkog rukovodstva, prihvatili su se oružja i braniili svoja sela i svoje kuće, a u tom momentu, Sarajevo se automatski našlo u blokadi, jer nisu mogli da izađu, a da ne prođu kroz neko srpsko selo. Znači, blokada Sarajeva je koletaralna šteta“, zaključio je Ivanišević i istakao da se Srbi nisu prihvatili oružja da bi Muslimani bili blokirani.

„Takođe, ako mi selektivno nismo granatirali, kako to onda ni jedna kuća, objekat, džamija nije pogođena, mi smo čuvali vjerske objekte. Kako nijednu benzinsku stanicu koja bi gađanjem mogla da izazove katastrofu nismo pogodili? Sve što je urađeno, urađeno je krajnje pedantno, savjesno i da izazove što manje ljudskih gubitaka“, rekao je Ivanišević.

On je naglasio da u srpskom dijelu Sarajeva nisu nađene muslimanske grobnice, dok su u Sarajevu nađene destine, te da su u srpskom dijelu Sarajeva bili slobodni ljudi Muslimani koji su mogli da se kreću, dok u muslimanskom to nije bio slučaj sa Srbima.

Ivanišević je zaključio da je Sarajevo sve vrijeme rata bilo u žiži interesovanja svjetske javnosti, ali i centar islamizacije BiH, te da Srbi nisu bili dovoljno efikasni u zaštiti svojih nacionalnih i ljudskih prava talas islamizacije bi zahvatio te prostore, što je i bio cilj Alije Izetbegovića.

Prema riječima Ivaniševića nigdje nije stradalo više žena nego u Sarajevu i to na najsramotniji i najteži način.

Dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Draga Mastilović rekao je da mu je čast i zadovoljstvo što se promocija knjige „Dosije Sarajevo“ autora Milivoja Ivaniševića održala u organizaciji Filozofskog fakulteta, koji je kako kaže, istrajni istraživač srpskih stradanja u BiH, a posebno srpskih stradanja u Sarajevu.

Kao što znate, ono što se dešavalo sa srpskim narodom u Sarajevu i uopšte u BiH u periodu od 1992. do 1995. godine predstavlja samo vrh ledenog brega, ili kraj jednog procesa zatiranja Srba u BiH čije korjene možemo naći još u 19. vijeku, a zadnji pokušaj tog dovršavanja procesa bio je upravo u ratu od 1992. do 1995. godine“, istakao je Mastilović i dodao da na sreću proces zatiranja srpske nacije i pravoslavlja zapadno od rijeke Drine nije završen.

Ja se iskreno nadam da neće ni biti sve dok postoji Repubika Srpska kao institucionalni okvir koji štiti ove ostatke ostataka Srba zapadno od rijeke Drine“, naglasio je Mastilović.

On je naglasio da je učinjen planirani genocid nad srpskim narodom i uopšte pravoslavnim zapadno od Drine, te da je zanimljivo da narod koji je preživio satradanja u Prvom i Drugom svjetskom ratu, genocid, etničko čišćenje, egzoduse, masovna ubistva u toku rata 1993. do 1995. godine da se na kraju vijeka u kome se pokušalo da se taj narod fizički i biološki istrijebi sa ovog prostora, proglasi genocidnim narodom.

„To su paradoksi i ja duboko vjerujem u istorijsku nauku i vjerujem da će u jednom narednom periodu kada budu dostupni svi arhivi istraživačima, i to ne samo srpskim već i svjetskim, da će istina o stradanju Srba u 20. vijeku morati da izađe na svijetlost dana“, rekao je Mastilović.

Na večerašnjoj promociji o knjizi su govorili Draga Mastilović, Jovan Delić, Slobodan Remetić, Sreto Tanasić, Zoran Jelisavčić, Darko Đogo, Milorad Sredojević i autor.

Izdavač knjige „Dosije Sarajevo“ je „Hrišćanska misao“.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.