Pale: Održana Druga smotra dječijeg folklornog stvaralaštva (FOTO)

Izvor: redakcija/M.Medić

Objavio:

trebevic.net

- prije 8 mjeseci u

Kultura

U organizaciji Kulturno – umjetničkog društva „Mladost“ iz Pala večeras je u SPC „Peki“ održana 2. Smotra dječijeg folklornog stvaralaštva Republike Srpske, koja je okupila oko 400 članova iz 12 kulturnih društava iz Republike Srpske i jedno iz Srbije.

Predsjednik KUD-a „Mladost“ Milan Čvoro istakao je da ovo društvo imalo čast da bude domaćin smotre, koja se održava uz pomoć Ministarstva za prosvjetu i kulturu RS i pod pokroviteljstvom Saveza amaterskih kulturno- umjetničkih društava RS.

„Od 12 društava koji su došli, 10 se predstavilo u takmičarskom dijelu Smotre, a dva društva KUD ‘Romanijska vrela’ iz Mokrog i KUD ‘Milan Milosavljević’ iz okoline Čačka nastupili su na revijalnom dijelu“, rekao je Čvoro.

On kaže da su se na večerašnjoj smotri kulturno-umjetnička društva publici predstavila igrom i pjesmom kraja iz kojeg dolaze, te da su to djeca uzrasta od 12 do 15 godina.

Čvoro je podsjetio da se prva Smotra održala u Gradišci i izrazio nadu da su Paljani bili dobri domaćini 2. Smotre dječijeg folklornog stvaralaštva RS.

Predsjednik saveza amaterskih  kulturno- umjetničkih društava RS Hadži Momčilo Mošo Vesović rekao je da Savez nažalost, nije od republičkog značaja, te da je organizacija ovog društva prepuštena samoj sebi.

„Mi okupljamo oko 34 kulutno- umjetnička društva i to su uglavnom najvažnija društva Republike Srpske koja po svom kvalitetu i prezentaciji naše kulture u svijetu i regiji to potvrđuju“, rekao je Vesović

On je istakao da je glavni zadatak ovog Saveza da amaterizam podigne na viši i kvalitetniji nivo, te da preuzmu kontrolu pri organizaciji raznih manifestacija koje po svom „kiču“ koji ne odgovara srpskoj tradiciji uništavaju sprsku kulturu i tradiciju.

„Želimo da nam Ministarstvo kulture RS bude jedan istinski partner“, rekao je Vesović.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović se zahvalio tehničkom organizatoru 2. Smotre, kultuno –umjetničkom društvu „Mladost“ što je opština Pale večerašnji domaćin, te Ministarstvu za prosvjetu i kulturu u RS koji je i pokrotvitelj Smotre.

„Takođe, želim da se zahvalim i drugima koji su pomogli održavanje ove manifestacije. Opština Pale će ne samo u materijalnom, već i u svakom drugom smislu podržati održavanje ovakvih manifestacija i u budućnosti“, naglasio je Jugović.

On je rekao da mu je žao što je otkazan predviđeni defile ulicama Pala, zbog loših vremenskih uslova.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.