Pale: Odigrana predstava „Jovan Dučić – posljednja pjesma“

Izvor: redakcija/M.Medić

Objavio:

trebevic.net

- prije 11 mjeseci u

Kultura

U saradnji Predstavništva Republike Srpske u Srbiji i Vlade Republike Srpske, te organizaciji „Una filma“ iz Beograda večeras je u Kulturnom centru Pale odigrana predstava „Jovan Dučuć – posljednja pjesma“.

Producent predstave „Jovan Dučić – posljednja pjesma“ Vladimir Kordanović kaže da je predstava nastala 2013. godine i da je do sada odigrana preko 40 puta širom Republike Srpske, Srbije i Kanade.

„Zahvaljujući podršci Vlade Republike Srpske i Predstavništva Republike Srpske, te direktora Kulturnog centra Pale, večeras smo i ovdje u Palama“, rekao je Kordanović dodajući da je predstava nastala 2013. godine povodom 70 godina od smrti Jovana Dučića.

„U predstavi se radi o Dučićevim posljednjim danima u Americi gdje je on poslan od strane Vlade tadašnje kraljevine u neki misiju za koju on i ne zna sta je ni o čemu se tu radi. Međutim, njega su htjeli da sklone kao jednog od vrsnih tadašnjih srpskih intelektualaca. Tokom predstave se otkrivaju mnogi detalji iz njegovog privatnog i društvenog života“, rekao je Kordanović.

Glumac u predstavi „Jovan Dučić – posljednja pjesma“ koji i igra glavnu ulogu i lik Dučića Nebojša Kundačina istakao je da je specifičnost predstave u tome što se bavi biografskim životom Jovana Dučića.

„U tom smislu predstava je na neki način i specifina, a mislim da ima povoda da se pozabavimo i ljudima koji su zaslužni za našu kulturu, poput slikara, pjesnika i raznih drugih umjetnika“, kaže Kundačina.

On je istakao da je i ova predstava jedna od takvih koji se bave biografijom i to jednog pjesnika koji je bio i diplomata, pa je samim tim i njegov život bio zanimljiviji.

„U predstavi se uglavnom, držimo biografskih podataka života Jovana Dučića. U tom smislu to je rekonstrukcija onoga što je on ostavio kao trag iza sebe. Osnovna ideja predstave je bila da i ostali ljudi i veliki pjesnici imaju probleme kao i svi drugi“, izjavio je Kundačina.

U predstavi su igrali: Nebojša Kunadičina, Milan Nikitović i Maja Kolundzija, tekst za predstavu pisala je Anita Panić, a adaptaciju i režiju Marko Misirača.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.