Organizovana uređivačka radionica “Viki-bibliotekar” u Istočnom Sarajevu

Izvor: srna.rs

Objavio:

trebevic.net

- prije 10 mjeseci u

Kultura

“Vikimedijina” zajednica Republike Srpske u saradnji sa Matičnom bibliotekom Istočno Sarajevo organizovala je danas u našem gradu radionicu u okviru projekta “Viki-bibliotekar” u Srpskoj, kojoj su prisustvovali bibliotekari Sarajevsko-romanijske regije.

Glam koordinator “Vikimedijine” zajednice Republike Srpske Ljubiša Malenica kaže da se projektom “Viki-bibliotekar” želi omogućiti bibliotekarima postavljanje bogatijeg, kvalitetnijeg i informativnijeg sadržaja na najvećoj svjetskoj slobodnoj enciklopediji.

“Tokom radionice polaznici se upoznaju o postupku kreiranja članaka na `Vikipediji`, strukturom pisanja tekstova, postavljanju fusnota i drugim tehničkim stvarima. Ovo je jednostavna radionica, s obzirom da je riječ o početnicima koji bi trebalo da postepeno upoznaju rad na `Vikipediji`”, kaže Malenica.

Bibliotekar u Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo Miljana Macan smatra da je ovakva radionica značajna za obuku bibliotekara u radu “Vikipedije” na srpskom da bi unosili članke koji su bitni za njihovu lokalnu zajednicu i biblioteku u kojoj rade.

Ona podsjeća da su ranije u Matičnoj biblioteci bile organizovane slične radionice koje su pohađali bibliotekari, ali i studenti koji su unosili članke o značajnim piscima sa ovog područja.

“Danas su učesnici bibliotekari iz narodnih biblioteka sa ovog područja koje baštine zavičajne zbirke, kao i bibliotekari sa Muzičke akademije i Elektrotehničkog fakulteta”, istakla je Macanova.

“Viki-bibliotekar” je Glam projekat koji je pokrenula “Vikimedijina” zajednica Republike Srpske u saradnji sa mrežom biblioteka sa područja Srpske.

Osim Istočnog Sarajeva, radionice će biti organizovane u Trebinju i Zvorniku, a iz “Vikimedijine” zajednica Republike Srpske poručuju da su otvoreni za saradnju i da na njihovoj zvaničnoj internet stranici zainteresovani mogu da pronađu kontakt telefon i više informacija.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.