Oproštaj od Marka Nikolića

Izvor: RTS

Objavio:

trebevic.net

- prije 5 mjeseci u

Kultura

Foto izvor: Tanjug

Kolege i prijatelji oprostili su se od glumca Marka Nikolića na komemoraciji koja je održana na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

U prisustvu članova porodice o Nikoliću, prvaku Drame Narodnog pozorišta, bardu srpskog glumišta, čuvenom Karađorđu i Gigi Moravcu, skromnom, dobrom čovjeku i talentovanom glumcu govorili su upravnica nacionalnog teatra, rediteljka Ivana Vujić i glumci Boris Pingović, Dobrila Stojnić, Ljiljana Blagojević, Svetlana Bojković, Gorica Popović i Dragan Bjelogrlić.

Vujićeva je rekla “gospodin Marko Nikolić 50 godina davao nam je zdravlja i vodio nas putevima shvatanja i razumijevanja života”.

“Dragi Mare, dragi moj druže, dragi namćore”, obratio se Pingović svom kolegi sa kojim je igrao u prvoj premijernoj predstavi na sceni Narodnog pozorišta 1993. i posljednji put u istom teatru ove godine, što je bila Nikolićeva posljednja predstava.

“U tom zatvorenom krugu zbilo se mnogo toga, ali ću ipak izdvojiti našu zajedničku slagalicu koju smo slagali 19 godina. Igrali slagalicu, disciplina – “Zagonetne varijacije”, asocijacija 25 dana, rješenje 300 izvođenja, puta dva sata podijeljeno sa 24 čaša jednako 25 dana. Dvadestpet dana smo proveli neprekidno na sceni, a da ne govorim o satima prije predstave i satima poslije predstave”, rekao je Pingović.

Stojnićeva je ispričala da joj je jedne večeri sedamdesetih godina u kafiću “Žubor cveća” prišao jedan mladić, naklonio joj se i zamolio je za ples tokom izvođenja “Posljednjeg valcera”.

“Bio je to Marko Nikolić. Od tada se nismo razdvajali, postali smo veliki prijatelji, bio je moj zaštitnik i partner na sceni. Koliko smo samo koraka prešli na sceni i van nje? Mogli bi od njih da spojimo dva kontinenta. Koliko smo samo riječi izgovorili jedno drugom? Mogli bi da ih složimo u godini i godine. Marko je divan čovjek, veliki glumac, otišao je u tišinu i vjerujem da će se vratiti, a onaj posljednji valcer i dalje traje”, rekla je Stojnićeva.

Ljiljana Blagojević je istakla da je Nikolić bio lider na sceni koji je sve pod svodovima Narodnog pozorišta vozdizao, vodio do ganuća, smijeha, iskrene tuge skoro 50 godina, obasut božanskim darovima talenta i dobrote, neisprljan slavom i aplauzima.

“Među 22 miliona Јugoslovena, njegov Giga Moravac je bio najpopularniji. Kažu da je cijela jedna svadba na Cresu, zajedno sa mladencima, kumovima, napustila svečanu salu i u 20 sati su prešli u salon da gledaju “Bolji život”, koji nažalost nije stigao i koji se pretvorio u gorko posrtanje i odlazak na hemoterapiju gradskim prevozom”, kazala je Blagojevićeva.

Bojković: Bilo je uživanje igrati sa tobom

Svetlana Bojković se prisjetila kako je sa Nikolićem radila mnogo, igrajući i smijući se, kao dobri drugari koje se razumiju bez mnogo riječi.

“Mare moj, ostavljaš divan i nezibrisiv trag u nama, tvom glumačkom jatu, u tvojoj publici, kao čovjek pun topline, čovjek sa zrelim osjećajem za realnost koga krase čestitost, jednostavnost, nepretencioznost i otvoren um. Bilo je uživanje igrati sa tobom. Ulaziš u sazvežđe najsjajnijih koji grade istoriju našeg pozorišta”, istakla je Bojkovićeva.

Gorica Popović se prisjetila da se prije samo mjesec dana vraćala sa Nikolićem poslije cijelog dana snimanja i u kolima joj je pričao o rijeci, pecanju, ribljem paprikašu i šta planira da uradi sa čamcem, ali i kako je sa divljenjem kao brucoš gledala njegovu generaciju koja je osvajala scenu, posebno kako je on brzo sticao popularnost igrajući snažne likove sa oružjem u ruci i mangupskim osmijehom, upisavši se među najpopularnije glumce sa serijom “Bolji život”.

Bjelogrlić je primijetio da je hiljade i hiljade umjetnika potrošilo svoje živote tragajući za formulom kako biti običan, jednostavan i nenametljiv, a istovremeno snažan, neponovljiv i autentičan.

“Marku Nikoliću to nije bilo potrebno, naš Mare je tako rođen, tako je i živeo. Volio je da lovi ribu, da plovi rijekom, pije vino, svira gitaru i pjeva. Vozio se gradskim prevozom i družio sa alasima, komšijama, majstorima i sa svim jednostavjim i, rekli bi, običnim ljudima. O glumi, pozorištu, filmu, televiziji je rijetko pričao, uloge nije jurio, one su same do njega dolazile i kada dođu, on ih nije pravio, on ih je živio”, istakao je Bjelogrlić.

“Lišen ambicije da bude najbolji i najpopularniji, bio je i jedno i drugo”, dodao je on.

Bjelogrlić je ispričao da je u svojoj posljednjoj ulozi pred kamerama Nikolić odigrao čovjeka koji gradi brod kojim će otploviti bez povratka i kada je snimio scenu u kojoj brod plovi u suton, rekao je: Eh, što nisam sada stvarno otplovio”.

“Mnogo ćeš mi nedostajati, dobri moj ćale, dobri moj Gigo”, rekao je Bjelogrlić.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.