Nagrada “Sovica” za najbolji roman za djecu Ranku Pavloviću

Izvor: srna.rs

Objavio:

trebevic.net

- prije 12 mjeseci u

Kultura

Foto izvor: fb zavod za udzbenike rs

Roman za djecu “Kako se ispričala neispričana bajka” autora Ranka Pavlovića iz Banjaluke dobitnik je književne nagrade “Sovica” na konkursu Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske za najbolju neobjavljenu knjigu za djecu.

Ova književna nagrada podrazumijeva plaketu, objavljivanje djela u tiražu od 1.000 primjeraka, te autorski honorar od 1.000 KM i 10 primjeraka knjige, rekao je direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske Rade Ristović je na konferenciji za novinare u Banjaluci, na kojoj je otvoren koverat sa rješenjem šifre nagrađenog rada.

Ristović je naveo da je Zavod za udžbenike, nakon uspješne realizacije književne nagrade “Zlatna sova” i značajnog doprinosa u oblasti lijepe književnosti, pokrenuo još jedan projekat i dao priliku za objavljivanje djela i onima koji stvaraju za djecu.

Prema njegovim riječima, nagrada za najbolju neobjavljenu knjigu za djecu simbolično je nazvana “Sovica” u želji da se ovaj projekat poveže sa “Zlatnom sovom”.

On je rekao da je na prvi konkurs za najbolju neobjavljenu knjigu za djecu stigao 21 rukopis i izrazio uvjerenje da će u narednom periodu stizati mnogo više rukopisa.

Predsjednik žirija, dječiji pisac Јelena Kojović Tepić kaže da broj i kvalitet radova koji su stigli na konkurs govori mnogo o situaciji u dječijoj književnosti u Srpskoj i o tome koliko se na nju obraća pažnja.

“Veoma malo i veoma loše”, rekla je Tepićeva i dodala da su članovi žirija pročitali sve radove i došli do zaključka da ljudi vrlo malo pišu za djecu ili da nisu čuli za konkurs, što je manje vjerovatno.

U uži izbor ušla su četiri rukopisa, a samo dva su dobila pozitivne ocijene sva tri člana žirija.

“Јedan rukopis se izdvojio jer je napisan finom, pismenom i iskusnom rukom koja poznaje teoriju književnosti i način funkcionisanja književnog djela, sa kvalitetnim porukama za djecu i finom ekološkom porukom”, rekla je Tepićeva.

Član žirija Danijel Dojčinović sa Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci ističe da je evidentna manjkavost produkcije književnosti za djecu, te da je Zavod za udžbenike jedan od vrlo rijetkih izdavača u Srpskoj koji je smogao snage da to počne ispravljati.

On je naglasio da je pisanje za djecu vrlo odgovoran posao i dodao da se u najboljim rukopisima koji su stigli na konkurs može prepoznati solidna utemeljenost u lektiri književnih djela za djecu.

“Nadamo se da će ovom nagradom i ovim konkursom stvaraoci koji pišu za djecu biti ohrabreni da rade na sebi”, rekao je Dojčinović.

Član žirija Željka Pržulj sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu naglasila je da je odgovornost konkursa za najbolju knjigu za djecu nemjerljivo veća, jer uvijek treba razmišljati o tome kakva poruka ostaje nakon što se pročita jedan rukopis za djecu.

Osim nagrađenog rukopisa, u uži izbor su ušli rukopisi pod nazivom “Mera stida” autora Rajka Lukača iz Beograda, “Što se tiče samog leta” autora Јove Čulića iz Banjaluke, te “Mjesečev jahač” autora Saše Terzića iz Banjaluke.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.