Na Palama održana manifestacija “Srpskoj s ljubavlju”

Izvor: srna

Objavio:

trebevic.net

- prije 6 mjeseci u

Istočno Sarajevo

Foto izvor: srna

Na Palama je večeras održana manifestacija “Srpskoj s ljubavlju” povodom Dana Republike – 9. januara, najznačajnijeg datuma u novijoj istoriji srpskog naroda.

Manifestaciju je organizovao Opštinski odbor Srpskog-prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ “Prosvjeta” sa Pala i Udruženje “Klub ideja” u Kulturnom centru Pale, uz podršku opštine.

U ime Opštinskog odbora “Prosvjete” profesor Ivana Cerović rekla je novinarima da su, osim njihovih članova okupljenih u dječijim sekcijama – folklornoj, horskoj i dramskoj, te horu za odrasle, večeras nastupili i članovi KUD-a “Opanci” iz Pomazde kod Budimpešte i “Sveti Sava” iz Beograda.

Cerovićeva je istakla da su oni predstavili bogatstvo srpskog folklornog nasljeđa iz različitih krajeva u kojima žive Srbi.

“Večeras smo dali doprinos obilježavanju Dana Republike Srpske igrom i pjesmom, čiji je značaj u očuvanju srpskog nacionalnog, kulturnog i duhovnog bića veoma velik”, naglasila je Cerovićeva.

Prema njenim riječima, organizatori su zahvalan svima koji se bave očuvanjem tradicije i kulture, kako domaćim stvaraocima, tako i prijateljima u Srbiji i dijaspori koji daju doprinos očuvanju Srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta koji integriše srpski narod ma gdje se nalazio.

“Mi smo jedan narod, sa jednim jezikom i jednom kulturom. Republika Srpska je najveća tekovina otadžbinskog rata, a naša dužnost je da tu poruku prenosimo na mlađe generacije sa kojima radimo”, naglasila je ona.

Cerovićeva je rekla da je cilj manifestacije iskazivanje zahvalnosti svima koji su učestvovali u stvaranju Republike Srpske, a koju danas svi slave, posebno onima koji su svoje živote položili u njene temelje i omogućili opstanak Srba na ovim prostorima.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović zahvalio je organizatorima manifestacije, i naglasio da će opština uvijek podržavati ovakve manifestacije.

Umjetnički direktor KUD-a “Sveti Sava” iz Beograda Slobodan Mirković istakao je da je večeras nastupao najmlađi dječiji ansambl od 18 igrača koji su izvodili “Vlaške igre”, te “Svadbene igre” iz Vojvodine.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.