Matična biblioteka IS: Izložba posvećena književnicama koje su dobile Nobelovu nagradu

Izvor: srna.rs

Objavio:

trebevic.net

- prije 10 mjeseci u

Kultura

U Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo u toku je postavka izložbe koja je posvećena književnicama koje su dobile Nobelovu nagradu, njih ukupno trinaest.

Autor izložbe i bibliotekar Nikolina Brestovac izjavila je da je u prikupljanju građe za izložbu krenula od književnih djela ovih autorki koje imaju na raspolaganju u Matičnoj biblioteci.

Izložbu je u kontinuitetu pripremala dva mjeseca, a ideja je pokrenuta u kolektivu, uz želju da nešto novo ponude građanima i da im to bude predstavljeno na interesantan način.

“Izložba sadrži zanimljive podatke iz života književnica, prikazan je njihov pristup književnom radu, a obuhvaćeno je 13 nobelovki. Internet sam koristila samo u slučaju da nisam imala dovoljno podataka o nekoj autorki, pa sam nalazila kritičke osvrte i nešto što bi bilo interesantno da se uvrsti u izložbu”, rekla je Brestovčeva.

Ona je istakla da su čitalačkoj publici u Matičnoj biblioteci dostupna djela nobelovki Neli Zaks, Perl Bak, Selme Lagerlef i drugih.

“Matična biblioteka ima od Gracije Deleda samo jedno književno ostvarenje, a to je djelo `Elijas Portolu`, a nešto novo u fondu je knjiga `Bekstvo` od Alis Manro”, rekla je Brestovčeva i dodala da je na nju poseban utisak ostavila nobelovka Vislava Šimborska.

Ova mlada djevojka, kojoj je dijagnostifikovana cerebralna paraliza zbog koje se otežano kreće i govori, prema riječima njenih kolega, osoba je koja se nikad ne predaje i ne odustaje lako.

Vršilac dužnosti direktora Matične biblioteke Istočno Sarajevo Nataša Trifković istakla je da je za tu ustanovu čast što je Nikolina dio kolektiva, jer je riječ o vrijednoj, marljivoj djevojci koja svakodnevno izvršava svoje obaveze i redovno dolazi na posao.

Nikolina Brestovac u Matičnoj biblioteci radi nekoliko godina, a s obzirom na to da je diplomirani komparativista i bibliotekar, ovdje je odradila i pripravnički.

Ona kaže da se ljubav prema književnosti rodila još u osnovnoj školi. Iako je bilo određenih predrasuda prema njoj, nikada nije odustajala od snova i njena poruka svima koji su u sličnoj situaciji jeste da je uz volju, trud i rad sve moguće.

Izložba posvećena književnicama-nobelovkama biće otvorena do 15. marta u holu Matične biblioteke.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.