Lut fest njeguje srpski nacionalni i kulturni identitet

Izvor: srna.rs

Objavio:

trebevic.net

- prije 9 mjeseci u

Kultura

Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu Lut fest Istočno Sarajevo ima značajno mjesto u kulturnoj politici Republike Srpske, BiH i regiona jer mu je cilj, ne samo približavanje ovog stvaralaštva djeci i mladima, nego i očuvanje srpskog kulturnog, nacionalnog i jezičkog identiteta, rekao je direktor festivala Vitomir Mitrić.

 Ovaj festival predstavlja kvalitetnu i novu inicijativu za manju sredinu kao što je Istočno Sarajevo, koje nema stalnu pozorišnu scenu, već se predstave za djecu realizuju povremeno, u skladu sa obezbijeđenim sredstvima – rekao je Mitrić, predstavljajući “Studiju slučaja – stvaranje savremene umjetnosti” učesnicima Drugog foruma o umjetničkoj saradnji Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, koji se sutra završava u Čengduu, u kineskoj provinciji Sečuan.

Prema njegovim riječima, s obzirom na postignute rezultate u edukaciji i stvaranju novih generacija pozorišne publike, kao i zapažene uspjehe izražene brojem kvalitenih predstava i gledalaca, Lut festu je obezbijeđena tradicija uspješne pozorišne manifestacije.

On ističe da festival ima zadatak da stvori jedinstven kulturni prostor, da ostvari značajnu umjetničku misiju kulture na ovim prostorima, da pomjeri granice komunikacije i ostvari ideju tolerancije, kao i da radi na umrežavanju pozorišta iz cijelog svijeta.

– Učešće 175 ansambala iz 37 zemalja na dosadašnjim festivalima u Istočnom Sarajevu prilog su antologiji svjetskog lutkarstva. Lut fest je jedinstven festival u Republici Srpskoj po formi, konceptu i umjetničkim dometima – naveo je Mitrić.

Ovaj festival, naglašava on, obilježilo je učešće najznačajnijih umjetnika lutkarstva iz cijelog svijeta, među kojima su Džim Gembl iz Los Anđelesa i Konrad Frederiks iz Velike Britanije.

Mitrić je podsjetio da su se u visokoprofesionalnoj selekciji festivala našla i pozorišta iz Rusije, Bugarske, Turske, Holandije, Irana, Slovačke, Njemačke, Mađarske, Švedske, Poljske, Češke, Španije, Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Ukrajine, Estonije, Gruzije, Јapana, Italije, kao i najbolja ostvarenja lutkarskih pozorišta Srbije i BiH.

On je naglasio da Lut fest Istočno Sarajevo ima vaspitni i edukativni karakter koji posebnu pažnju posvećuje kreativnim radionicama, među kojima su i one za animaciju lutaka.

BiH je jedna od članica Foruma o umjetničkoj saradnji Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, a Mitrić kao predstavnik Republike Srpske, odnosno Ministarstva prosvjete i kulture, imao je priliku da na skupu prezentuje umjetnost sa ovih prostora.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.