“Lut fest” Istočno Sarajevo na Forumu o umjetničkoj saradnji u Čengduu

Izvor: srna.rs

Objavio:

trebevic.net

- prije 10 mjeseci u

Kultura

Direktor Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest” Istočno Sarajevo Vitomir Mitrić učestvovaće u radu 2. Foruma o umjetničkoj saradnji Kine i zemalja centrale i istočne Evrope, koji će od danas do 15. juna biti održan u Čengduu, u kineskoj provinciji Sečuan.

Jedna od članica ovog foruma je i BiH, a kao predstavnik iz Republike Srpske, odnosno Ministarstva prosvjete i kulture, Mitrić će prezentovati umjetnost sa ovih prostora. Forum organizuju Ministarstvo kulture Kine i Pokrajinske Narodne Vlade Sečuan u Čengduu.

“Tema u fokusu `Foruma za saradnju 16 + 1` jeste `Savremena umjetnost i njen odnos s tradicijom`. U 21. vijeku umjetnost u svim svojim različitim oblicima suočava se sa izazovom tehnoloških, naučnih, društvenih promjena. Ove promjene utiču na sve nas, bez obzira gdje egzistiramo, zbog čega se neizbježno dovodi u pitanje vrijednost i relevantnost tradicionalnih umjetnosti”, kaže Mitrić za Srnu.

Prema njegovim riječima, pitanja o budućnosti čovječanstva, te društvene i ekološke okolnosti koje su dovele do niza promjena imale su dubok uticaj na savremenu umjetnost, tako da umjetnici nastoje da pokrenu ovo pitanje iz sopstvenog razumijevanja i perspektive.

Međutim, ističe on, u posljednjih 50 godina savremena umjetnost, dok je definisala “novu”, neopravdano i pogrešno ignorisala je “staru” umjetnost.

“Stara ili tradicionalna umjetnost često je osuđena od strane savremene umjetnosti. Da li tradicionalne umjetnosti još uvijek imaju nešto da nam kažu i da li treba da ih slušamo – tema je ovogodišnjeg foruma”, otkriva Mitrić.

On će se na ovom skupu obratiti učesnicima studijom koja se bavi Međunarodnim festivalom profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest”, pod nazivom “Lut fest sa stvarnim kulturnim dometima”.

Direktor “Lut festa” Istočno Sarajevo trebalo bi da u Kini predstavi i najavi naredni 20. Međunarodni lutkarski festival koji, kao tradicionalnu međunarodnu manifestaciju koja stvara jedinstven kulturni prostor, i ostvaruje značajnu umjetničku misiju kulture u Republici Srpskoj, BiH, ali i šire, i pomjera granice komunikacije i ostvaruje ideju tolerancije.

“O temi aktuelne prakse, izazovi, problemi i rješenja savremene umjetnosti u odnosu na tradiciju, pripremio sam i izlaganje `Put kulture – lutkarstvo uspješan model saradnje i duhovnih veza među narodima`, kojim želim da pokažem da je lutkarski teatar internacionalna umjetnost, koja je među scenskim umjetnostima danas, najviše zastupljena, čime je doprinijela u međunarodnim razmjenama i kontaktima”, najavljuje Mitrić.

On naglašava da umjetnici imaju veliki zadatak da istražuju i u svakoj umjetnosti stvaraju svoju azbuku prepoznatljivosti, ne zaboravljajući tradiciju i korijene u ispisivanju novih poglavlja istorije umjetnosti.

“Lutkarska umjetnost ima tu moć da svojom fleksibilnošću, izražajnim sredstvima, slikom, znakom, metaforom i simbolom, jezikom razumljivim na svim meridijanima postane sredstvo razumijevanja među ljudima. Na ovom skupu predstoje nam novi zajednički projekti o kulturnoj saradnji o kojima ćemo razgovorati, a razmijenićemo i iskustava sa kineskim umjetnicima, što je vrlo značajno za Republiku Srpsku i BiH”, rekao je Mitrić.

On je dodao da će Forum sagledati trenutni razvoj muzike, plesa, pozorišta, performansa za djecu i likovne umjetnosti, i istražiti mogućnosti i potencijale za umjetničku saradnju, a u pratećem programu biće upriličeni sajam i izložba.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.