Izložba „Plemenito“ promoviše srpsko-kulturno nasljeđe

Izvor: redakcija

Objavio:

trebevic.net

- prije 1 godina u

Kultura

Izložba „Plemenito“ dio je istoimenog višegodišnjeg projekta USI „Dr Milan Vasić“, koji se bavi digitalizacijom i popularizacijom srednjovjekovnog kulturnog i istorijskog nasljeđa srpskog naroda u Bosni i Hercegovini. Na projektu rade diplomirani profesori istorije, kao i studenti postdiplomskih i osnovnih studija sa Odsjeka za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

Više o projektu možete vidjeti i na internet adresi www.plemenito.com.

Prvobitni projekat iz 2015. godine podržan je od strane Ministarstva prosvjete i kulture Vlade Republike Srpske i Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Vlade Srbije. Izložba je do sada bila postavljena u Muzeju Republike Srpske u Banjoj Luci i Muzeju Hercegovine u Trebinju, Bileći i Ljubinju.

Izložba ,,Plemenito’’, autorskog tima koji čine profesori istorije Boris Radaković, Predrag Lozo i Dragoslav Ilić, pokušaj je sagledavanja i predstavljanja samo jednog dijela bogatstva koje nam je ostalo iz perioda srednjeg vijeka na prostorima današnje Republike Srpske, BiH, ali i na ostalim prostorima na kojima su Srbi živjeli ili žive i danas. Jedan od naših ciljeva je da preispitamo postojeći i pokušamo izgraditi novi odnos prema znanju o srpskom kulturnom nasljeđu u Bosni i Hercegovini, kao jedan od strateških osnova Republike Srpske, ali i da ukažemo na kulturno-istorijske i turističke potencijale predmeta posmatranja. Zbog toga izložbu mogu pratiti i odogovarajući sadržaji poput istorijskih predavanja, rasprava, panela i slično.

Izložba sadrži 27 panoa formata B1. Sadržaj izložbe podijeljen je u više cjelina: mramorje (stećci), natpisi, sakralni spisi i diplomatička građa. Izložba govori o kulturno-duhovnom i estetskom bogatstvu, te jasnim kontinuitetima našeg postojanja na ovim prostorima, pa su osim fotografija prikazani i crteži, skice, bordure, motivi, kao i pečati na poveljama i drugo.

Zbog svega gore navedenog smatramo da, u vremenu kada obilježavamo značajne datume istorije Republike Srpske, organizovanje izložbe ,,Plemenito” jeste jedna od aktivnosti koja pokazujemo odgovornost akademske zajednice, institucija i društva u cjelini.

O NAZIVU IZLOŽBE

U srednjem vijeku na prostorima koje su vladari iz dinastije Kotromanić objedinili u jednu državu, odnosno kako je pisalo u njihovim titulama „Kraljevinu Srba, Bosne, Primorja, Humske zemlje, Zapadnih strana, Donjih krajeva, Usore, Soli, Podrinja i ostalog, nalazimo pojmove: plemeniti ljudi, plemenito, na plemenitoj baštini itd. Plemeniti ljudi bili su osobe od povjerenja vladaru, njegovi najznačajniji velikaši na koje se on oslanjao u vladanju državom, a kojima je zauzvrat dodjeljivao posjede i druge privilegije. Takođe i moćni velikaši imali su svoje ljude od povjerenja, koji su mogli biti plemeniti i na koje su se oni oslanjali i dodjeljivali im određene nagrade i privilegije.

Natpisi na mramorju (stećcima) često imaju i pomen da je pokojnik sahranjen: na svojoj zemlji na plemenitoj, na njegovoj plemenitoj baštini, zakopan na svojini na plemenitoj, na svojoj zemlji na plemenitoj baštini itd. Ovim riječima daje se do znanja da je taj pokojnik sahranjen na svojoj zemlji, koja je od davnina pripadala njegovoj porodici, da ju je posjedovao i njome raspolagao dok je bio živ i da je ona predstavljalaa njegov neotuđiiv plemeniti posjed nešto kao očevina ili otadžbina.

U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo 15. januara biće otvorena izložba “Plemenito”. Otvaranje izložbe predviđeno je u 18:00 časova.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.