Guslarsko društvo „Starina Novak“ proslavilo 40 godina postojanja i Dan Republike Srpske (FOTO)

Izvor: redakcija/M.Medić

Objavio:

trebevic.net

- prije 11 mjeseci u

Kultura

U organizaciji Guslarskog društva „Starina Novak“ sa Pala večeras je Kulturnom centru Pale održano Guslarko veče povodom 40 godina postojanja ovog društva i 9. Januara Dana Republike Srpske.

Predsjednik Guslarskog društva „Starina Novak“ Zoran Golubović istakao je da ovo Društvo već 22. put tradicionalno obilježava Krsnu slavu Republike Srpske, te da je ovo Guslarsko veče organizovano u čast Dana Republike Srpske i Krsne slave.

„Ove godine takođe, naše Društvo navršava 40 godina postojanja i rada društva, tako da smo te dvije manifestacije sastavili u jednu“, naglasio je Golubović.

On je naglasio da je u vrijeme kada su svi ćutali, ovo Guslarsko društvo govorilo, te da su Republiku Srpsku, srpstvo, kulturu i tradciju branili i u miru.

„Za 40 godina postojanja društva bilo je i privođenja, ispitivanja i pritvaranja, ali mi smo uvijek hrabro stajali i glasno govorili braneći naše, ne napadajući tuđe. I danas stojimo na braniku otadžbine i poslije gusala uzeli smo puške, i poslije puške opet gusle, pa i dalje nastavljamo sa borbom“, rekao je Golubović i dodao da je za 40 godina postojanja društva prošlo oko 260 članova.

„Trenutno brojimo 80 članova, od tog broja imamo nekih 18 guslara koji mogu da nastupe na svim manifestacijama, takmičenjima i da postignu zavidne rezultate. Svake godine donesemo bar 3 pehara što pojedinačno, što ekipno“, istakao je Golubović.

On je naglasio da je Guslarsko društvo „Starina Novak“ prvo Društvo koje je pokrenulo školu gusala na prostoru Balkana, te da su iznjedrili jednog od najboljih mladih guslara pokojnog Mateju Radovića.

„Imamo divne momke koji već godinu dana uče i već su dostigli nivo da nastupaju javno. Imamo oko 12 mladih koji redovno dolaze na časove i vježbaju. Nadamo se da će postati vrsni guslari, jer su to prije svega dobri ljudi, patriote, i čestiti momci“, izjavio je Golubović.

Golubović kaže da su na večerašnjoj Guslarskoj večeri nastupili eminentni guslari kao što su Boško Vujačić, Žara Milić, Slavko Aleksić, te gosti iz prijateljskih Guslarskih društava „Filip Višnjić“, „Romanija“ i „Gavrilo Princip“.

„Takođe, nastupili su naši guslari, i naši mladi guslari kako bi smo pokazali da naše Društvo ima podmladak i školu gusala. Nastupio je i naš najstariji član Miroslav Srdanović koji je oslijepio ali i dalje voli i njeguje gusle. Večeras je nastupio i epski pjesnik sa Pala Saša Nikolić, dva frulaša Njegoš i Miloš Blagojević i dvije izvorne grupe KUD-a ‘Mladost’ sa Pala“, rekao je Golubović

Guslar Boško Vujačić rekao je da mu je drago što je pozvan da učestvuje na Guslarskoj večeri Društva „Starina Novak“ i što ima priliku da nastupa pred najboljom publikom sa Romanije.

„Ovo je bila prilika da se prisjetimo najslavnijih dana naših predaka i istorije, jer ne treba zaboraviti da je naša istorija ispjevana u pjesama. Najljepši primjeri čojstva i junaštva su guslama opjevani i to moramo da njegujemo, pazimo i pamtimo“, istakao je Vujačić.

On je naglasio da je usmeno predanje naše istorije tačnije od pisanog po mnogo čemu, jer pobjednici pišu novu istoriju i to ima mnogo falsifikata i netačnosti.

„Ali, niko nije uspio da promjeni ono što ne narod prenosio ‘Od usta do usta’. Mada, savremeni trendovi prijete i to da ugroze. Gusle su sačuvale narodnu riječ i taj narodni duh je iskazan tim riječima. Naš narod ima svoje vrijednosti koje su ne promijenjene i nikada, ni jedna teorija ni savremeni tokovi nisu uspjeli da budu izbalansirani i iznijansirani kao narodni moral koji je iskazan kroz narodne običaje i sačuvan u epskoj pjesmi“, izjavio je Vujačić.

Guslar i član Guslarskog društva „Bajo Pivljananin“ iz Beograda Žarko Milić  rekao je da je mu je posebna čast što gostuje na manifestaciji koja je posvećena Danu Republike Srpske, jer je i sam učestvovao u stvaranju iste.

„Taj staž sam stekao ovdje i smatram da je to moja država na koju sam ponosan. Sa zadovoljstvom sam došao večeras ovdje i otpjevao sam pjesmu koja je nastala u tom vremenu na ratištu“, istakao je Milić.

Epski pjesnik Saša Nikolić sa Pala izrazio je zadovoljstvo što je učesnik manifestacije Guslarskog društva „Starine Novak“ koja proslavlja 40 godina postojanja i Dan Republike Srpske.

„Večeras sam recitovao pjesmu o Republici Srpskoj koja je na međunardnom takmičenju u Ljubljani 2017. godine osvojila nagradu. Dan Republike Srpske je mnogo značajan, a naročito ovdje na Palama gdje je ona i rođena, i velika mi je čast i zadovoljstvo što sam učestvovao u obilježavanju njenog rođendana i Krsne Slave“, izjavio je Nikolić.

Povodom 40 godina postojanja Guslarskog društva „Starina Novak“ večeras je uručeno 12 zahvalnica najzaslužnijim pojedincima, 4 povelje i 3 gusle sa orlom gradonačelniku Grada Istočno Sarajevo Nenadu Vukoviću, načelniku opštine Pale Bošku Jugoviću i aktivnom članu Upravnog odbora Guslarkog društva „Starina Novak“ Mladenu Koprivici.

 

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar