Forum teatar: Održavanje Treninga za nastavnike i potpisivanju zajedničke deklaracije protiv nasilja

Izvor: redakcija

Objavio:

trebevic.net

- prije 12 mjeseci u

Kultura

U cilju nastavka saradnje sa srednjim školama Istočnog Sarajeva i početka saradnje sa osnovnim školama Istočnog Sarajeva, Forum teatar, u saradnji sa Asocijacijom XY i u okviru UN Women projekta „Standardi i angažman za sprječavanje nasilja nad ženama i porodičnog nasilja u Bosni i Hercegovini“, koji finansijski podržava Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju organizuje TRENING ZA NASTAVNIKE, koji će se održati 08.juna, 2018. godine sa početkom u 10:00 časova u Kulturnom centru I.N.Sarajevo.

Cilj ovog treninga je da se nastavno osoblje osnovnih i srednjih škola obuči za rad na polju spriječavanja nasilja i upozna sa značajem projekta Inicijativa mladih –i ključnim strategijama djelovanja, dosadašnjim rezultatima njegovog sporvođenja u praksi, kao i iskustvima članova Budi muško kluba i budi žensko saveza, koji projekat sprovode u školama, kao vršnjački edukatori.

„Vršnjačka edukacija daje odlične rezultate u prenosu znanja i vještina te prijateljskog pristupa u prevencija vršnjačkog nasilja i promociji zdravih životnih stilova. Dugogodišnjim radom i zalaganjem, shvatili smo da je potrebno uključiti i druge faktore društva u svrhu povećanja znanja kod mladih ljudi. S toga ovaj put sa nastavnicima i profesorima/icama želimo postići još veći efekat.

Zamislite da na odjeljenskoj zajednici postoji profesor/ica, obučen/a i osnažen/a-sa velikom količinom znanja i vještina prema mladim ljudima, koji može razgovarati s učenicima/icama o temama s kojima se oni stalno susreću i što je još važnije, sa temama o kojima mladi ljudi misle da mogu razgovarati samo sa svojim vršnjacima.

Zbog toga ovaj trening za profesore/ice neće poslužiti samo za povećanje znanja, već će biti karta za ulazak u drugu dimenziju pristupa prema mladim ljudima. To će osnažiti njihove pedagoške vrline i omogućiti procjenu i odabir načina individualnog pristupa prema svakoj mladoj osobi.“, Trener vršnjačke edukacije-Koordinator za mlade Budi muško klub Sarajevo, Asocijacije XY.

Desetogodišnja praksa programa koji primjenjujemo tokom realizacije ovog projekta, a koja se sprovodi na teritoriji Republike Srpske i BiH, u radu sa mladićima i djevojkama, pokazala se kao veoma uspješna u promociji zdravih stilova života i stvaranja zdravog i prosperitetnog okruženja za mlade, zbog čega želimo da projekat još više učvrstimo u školama.

U vrijeme kada je nasilje sve prisutnije među vršnjacima i u školama, veoma je važno da se pored edukacije mladih edukuju i nastavnici i stručno osoblje kroz Program Mladi – inovativni i sveobuhvatni model prevencije nasilja, koji je do sada dao izuzetno dobre rezultate i koji je 2017. godine dobio prvu nagradu (Global Education Inovation Award), kao jedan od najkvalitetnijih u Evropi.

Nastavnici će imati priliku da se upoznaju sa 3 modula koja mogu koristiti u svom radu. Ovom prilikom biće potpisana Zajednička deklaracije protiv nasilja, čime se pokazuje spremnost obrazovnog sistema i nevladinog sektora da zajedničkim djelovanjem učine sve kako bi se spriječilo nasilje i kako bi se stvorilo bolje okruženje za mlade.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.