Danas na Palama promocija serijala “Azbuka starih zanata”

Izvor: srna

Objavio:

trebevic.net

- prije 6 mjeseci u

Kultura

Udruženje “Forum teatar” i Produkcija “Prvi kadar” iz Istočnog Sarajeva organizovaće danas u Cekovića kući na Palama promociju dokumentarnog TV-serijala “Azbuka starih zanata”.

“Dokumentarni TV-serijal od 12 epizoda pod nazivom Azbuka starih zanata, u koprodukciji Udruženja Forum teatara i Produkcije Prvi kadar, nastao je s ciljem očuvanja kulturne baštine i tradicije naroda i narodnosti sa naših prostora”, pojašnjava za Srnu autor ovog projekta Aleksandra Mitrić-Štifanić.

Prema njenim riječima, serijal otkriva tajne starih i gotovo zaboravljenih zanata i dočarava magiju drevnih vremena.

“Kroz zanimljiv prikaz zanata predstavlja doba u kom je nastao, vrijeme njegovih najvećih uspona, kako su nove tehnologije i moderan način života uticale na njegov razvoj, kao i kakva je budućnost pred njim”, rekla je Štifanićeva.

Ona je navela da je serijal obuhvatio majstore starih zanata koji žive i rade u selima i gradovima širom Srbije, Republike Srpske i Federacije BiH, kao što su Beograd, Kaluđerica, Sombor, Novi Slankamen, Vrnjačka Banja, Oćevija, Pale, Vareš.

“Kroz serijal su predstavljene i mogućnosti za školovanje i obavljanje određenih zanata, čime su podstaknuti mladi da svoje buduće opredjeljenje traže u nekim od njih, kako bi se na taj način održala njihova tradicija i proširile mogućnosti privrednog razvoja, u sferi zanatskog poslovanja, što otvara nove mogućnosti zapošljavanja i samoodrživosti pojedinih sredina, naročito onih ruralnih u kojima mladi najčešće ne vide svoju budućnost”, poručila je Štifanićeva.

Ona je navela da su u serijalu učestvovali Goran Milošević – šeširdžija, Branislav i Živorad Bosiljčić – bombondžije, Predrag Janković – jorgandžija, Stevo Gelevski – četkar, Mijomir Aleksić-Kiri – opančar, Ivan Debeljak – sitar, Nikola Đuran – sarač, Nenad Drašković – vunovlašar, zajedno sa članicama Kola sprskih sestara “Sveta Velikomučenica Tekla” sa Pala i Ivanom Bandićem u emisiji o vunovlačarskom zanatu, Mijo Jozeljić – kovač, Nenad Jovanov – parfemdžija, Ilija i Đorđe Mićić – korpari i Đorđe Petrović – licider.

Serijal je sufinansiralo Ministarstvo kulture i informisanja Srbije sredstvima Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja namijenjenih pripadnicima srpskog naroda u zemljama regiona u 2018. godini i predstavlja veoma značajan projekat sa ciljem očuvanja tradicije, kulturnog i istorijskog naslijeđa.

Serijal “Azbuka starih zanata” se emituje na Radio-televiziji Republike Srpske, a njegova promocija, uz svesrdnu podršku rukovodstva opštine Pale, biće održana danas, sa početkom u 11.00 časova.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.