„Bioskop iz bloka” u Kulturnom centru Pale

Izvor: redakcija

Objavio:

trebevic.net

- prije 2 mjeseci u

Kultura

U znak sjećanja na kobni 17. mart 2004. godine i početak pogroma srpskog i nealbanskog stanovništva sa prostora Kosova i Metohije i 24. mart 1999. godine i početak NATO bombardovanja tadašnje SR Jugoslavije u organizaciji Humanitarne organizacije Srbi za Srbe na više od 20 lokacija širom svijeta biće održan humanitarni događaj Bioskop iz bloka.

Projekcija filma u Palama, u Kulturnom centru biće prikazana u nedjelju, 17. 3. 2019. godine u 19:00 časova. Ulaz je 3 KM.

„Bioskop iz bloka” je jedan od humanitarnih događaja koje organizuje humanitarna organizacije „Srbi za Srbe”, a ogleda se u održavanju projekcija filmova gdje se kroz prodaju karata za projekciju, kao i kroz pojedinačne donacije koje su omogućene prilikom projekcije, skupljaju sredstva za pomoć socijalno-ugroženim porodicama koje Organizacija pomaže u sklopu svojih redovnih djelatnosti.

Humanirani događaji „iz bloka” su počeli, sad već planetarno popularnim, turnirom u šutiranju trojki (tri košarkaška poena) „Trojka iz bloka” i ubrzo su prerasli u prepoznatljivi brend Organizacije, pa su pored Trojki počeli da se organizuju događaji kao što je „Pikado iz bloka”, „Rukomet iz bloka”, „Žurka iz bloka” i mnogi drugi koji nose ovo prepoznatljivo ime, a koje ih odmah vezuje za humanitarnu organizaciju Srbi za Srbe i za njihovu misiju.

Kao organizacija od samog početka smo skretali pažnju na nagativne trendove našeg naroda sklonog autodestrukciji uzorkovanoj prije svega bijelom kugom, međusobnim podjelama, te promocijom beznađa i besmisla kao načina života. Sa druge strane, trudili smo se da javnosti pokažemo svijetle primjere kako višedjetne porodice mogu da funkcionišu, te da je opstanak i ostanak porodica na ovim prostorima moguć i mnogo laši ukoliko jedni na druge obratimo pažnju i jedni drugima pritrčimo u pomoć.

Zbog toga ovaj put želimo da uperimo prst u još jednu autodestruktivnu lošu naviku našeg naroda, a to je kolektivna zaborav i okretanje leđa i prepuštanje patnji svojih sunarodnika, zarad prividno boljeg i lagodnijeg života, osvjedočenog jedino u datim obećanjima.

Ovom prilikom u sklopu projekta „Bioskop iz bloka” biće održana projekcija filma „Vi idite, ja neću” reditelja Hadži-Aleksandra Đurovića, a koji je zasnovan na knjizi „Ljetopis Novog Kosovskog Raspeća“ mitropolita Amfilohija i koja nam otkriva neispričanu istinu o kosovsko-metohijskom stradanju srpskog naroda, njegovog vjerskog i kulturnog nasleđa kroz cijelu istoriju, a posebno 1998. i 1999. godine, sa osvrtom na porodičnu dramu nestalog Miloša Ćirkovića iz Bjelog Polja kod Peći. Film se prikazuje sa blagoslovom Mitropolita, a produkcija Aleksandrija Film je isti ustupila besplatno za ovu humanitarnu akciju, a sva prikupljena sredstva biće iskorištena za pomoć porodicama na Kosovu i Metohiji koje će pomoći naša Organizacija u sklopu velike Vaskršnje akcije isporuke pomoći.

Parafrazirajući psalmopojca: „Ako zaboravimo tebe Kosmete, neka nas zaboravi desnica naša” i slijedeći njegovu misao želimo da prikazivanjem filma skrenemo pažnju na golgotu koju je prošao i koju još uvijek prolazi naš narod Kosmetu i pošaljemo jasnu poruku da u ovim turbulentnim vremenima nisu sami, niti da ih ikada smijemo prepustiti zaboravu.

Da ne bi pjevali pjesmu Gospodnju u zemlji tuđoj, ovom prilikom kličemo:

Nema predaje – ponovo radi bioskop!

Sav prihod od prodaje ulaznica, ide za pomoć porodicama na Kosmetu, u sklopu Vaskršnje akcije, humanitarne organizacije Srbi za Srbe.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.