Zvanično završena izgradnja zatvora u Istočnom Sarajevu

Izvor: glassrpske.com

Objavio:

trebevic.net

- prije 12 mjeseci u

Istočno Sarajevo

Foto izvor: klix

Izgradnja zatvora u Istočnom Sarajevu zvanično je završena i komisija treba da obavi tehnički prijem, nakon čega će biti raspisan konkurs za upravnika, policajce, ljekare, kuvare, čistačice i drugo osoblje.

U Ministarstvu pravde BiH su kazali da je prvi korak tehnički prijem objekta i da je taj posao u nadležnosti opštine Istočna Ilidža.

– Nakon što bude obavljen tehnički prijem zatražićemo od Savjeta ministara BiH raspisivanje konkursa za upravnika zatvora, a nakon toga će uslijediti procedura zapošljavanja i drugih radnika – istakli su u Ministarstvu pravde.

Policijski službenici moraće da prođu provjeru fizičke spremnosti i obuku za rad na sofisticiranoj tehničkoj opremi za nadzor zatvora.

– Plan je da novi zatvor počne sa radom postepeno, odnosno po blokovima, pa je teško kazati koliko će biti zaposleno policijskog osoblja, a koliko radnika u pratećim službama, odnosno u kuhinji, vešeraju, ambulanti, biblioteci… – pojasnila je stručna savjetnica za protokolarne poslove i odnose s javnošću u Ministarstvu pravde BiH Stanislava Marić.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović je rekao da je imenovana komisija za tehnički prijem koja čeka da bude uvedena u objekat.

Radi se o vrlo kompleksnom objektu, jedinom takve vrste u BiH i sigurno je da tehnički prijem neće biti jednostavan, ali sam siguran da će komisija uraditi sve da bi u što kraćem vremenu završila posao i da bi objekat mogao da dobije upotrebnu dozvolu – kazao je Božović.

On dodaje da bi zatvor, prema informacijama koje je dobio, trebalo da zapošljava oko 200 ljudi.

– Zatvor će generisati ogromnu javnu potrošnju, što je od velikog značaja za opštinu Istočna Ilidža i za grad Istočno Sarajevo. Svima je u interesu da na teritoriji svoje opštine imaju takvu instituciju – istakao je Božović.

Kompleks zatvora nalazi se u Vojkovićima, a prostire se na površini od 24.000 metara kvadratnih. Čini ga deset objekata, u tri će biti smješteni zatvorenici i pritvorenici, dok su ostali pomoćni i u njima će biti bolnica, kuhinja, sportska sala, radionica, mrtvačnica, kantina, prostor za vjerske potrebe i druge sadržaje. Svaka ćelija u kojoj će biti smješten po jedan zatvorenik površine je 12 kvadratnih metara. Izgradnja i funkcionisanje zatvora u potpunosti su usklađeni sa evropskim zatvorskim pravilima i standardima. Realizacijom projekta BiH će dobiti zatvor kapaciteta 348 mjesta sa maksimalnom bezbjednošću.

Kamen temeljac za zatvor postavljen je još 2006. godine.

Rasterećenje

U Ministarstvu pravde BiH poručuju da će stavljanjem u funkciju novog zatvora biti znatno rasterećeni entitetski zatvori i riješen problem njihove prebukiranosti.

– To će doprinijeti boljoj resocijalizaciji počinilaca lakših krivičnih dijela i boljoj ukupnoj bezbjednosnoj situaciji u zemlji – kaže Stanislava Marić.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar