Speleološki kompleks pećine “Orlovača” otvoren za posjetioce (FOTO)

Izvor: redakcija/M.Medić

Objavio:

trebevic.net

- prije 10 mjeseci u

Istočno Sarajevo

Speleološki kompleks pećine “Orlovača“ na lokalitetu Sumbulovac, opština Pale danas je zvanično otvoren za posjete turista.

Zvanično otvaranje turisičke sezone na ovom lokalitetu predstavljalo je priliku da se posjetioci upoznaju sa načinom rada Speleološkog kompleksa pećina “Orlovača“, koja je jedna od najljepših pećina na prostoru BIH.

Nakit ove pećine je unikatan i neopisive ljepote gdje se stalagmiti, stalaktiti i halaktiti smjenjuju sa fragmentima koralnog i aragnitnog nakita i jedinstvenim pećinskim stubovima. Pećina je bila prirodno stanište pećinskog medvjeda (ursus speleus), dalekog predaka mrkog medvjeda (ursus arctos), čiji su ostaci ovdje pronađeni. Takođe je i stanište najugroženije grupe sisara u Evropi – slijepog miša, koji pripada endemskoj entemofauni. Pored ostataka kostiju medvjeda u neposrednoj blizini pećine pronađeni su i arheološki detalji koji su pripadali čovjeku.

Direktor Turističke organizacije Grada Istočno Sarajevo Igor Tošić kaže da Grad Istočno Sarajevo ima bogat turistički sadržaj, a da je danas otvorena i turistička sezona pećine Orlovača koja je jedna od najljepših pećina u BiH.

„Veliki je značaj ovog speleološkog kompleksa, koji posjeti veliki broj ekskurzija, prolaznika i turista. Sigurno je da je smo poznati po ovoj pećini, jer je jedna od najljepđih turističkih destinacija na području Grada“, istakao je Tošić.

Stručni saradnik za kulturno istorijska prirodna dobra opštine Pale Mladen Samardžić rekao je da će se i ove godini nstaviti trend uključivanja mladih vodiča u rad pećine, i zahvalio se direktorima škola koji su omogućili da djeca izostanu sa časova i dođu na otvaranje pećine.

„Uključivanjem djece pokušavamo da povećamo broj turističkih posjeta, kako bi đački turizam krenuo bolje sa radom, mada zadovoljni smo i dosadašnjim dolascima đačkih ekskurzija“, istakao je Samardžić.

On je rekao da je poboljšanje infrastrutkture Speleološkog kompleksa neophodno i zbog turista i zbog đaka koji posjećuju pećinu.

Samardžić je podsjetio da je dio pećine predviđen za turističke posjete od 560 metara uređen, a da ostatak obilaska pećine nije moguć za obične turiste jer zahtjeva posebnu opremu.

„Postoje mjesta gdje je potrebno provlačenje između stijena, a to zahtjeva posebnu opremu. Iz tog rzloga, taj dio puta pećine ostaje `tajnovit` za samo one najhrabrije“, izjavio je Samardžić.

„Od velikog značaja bi nam bila suvenirnica, jer svaki turista želi da ponese uspomenu sa nekog mjesta. Takođe, prvo moramo riješiti prilazni put ka pećini i parking, za šta imamo obećanje načelnika opštine Pale“, naglasio je Samardžić.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović kaže da je opštine Pale izdvojila određena sredstva za asfaltiranje parkinga u blizini pećine “Orlovača” koje treba početi za 10 dana.

„To će biti samo dio radova, a nastavak se očekuje u toku ljeta. Mi želimo da uredimo pristupni put i da damo podršku za kompletno osvjetljenje pećine, kao i svega onoga što će pomoći da se ova pećina promoviše na najbolji način“, rekao je Jugović.

Cijena ulaznice u pećinu je za pojedinačne posjete 4 KM, za grupne posjete odraslih 3 KM, i grupne posjete djece i studenata je 2 KM. Radno vrijeme je svakim danom osim nedelje i ponedeljka u terminima od 09.00 časova, 12:00 i 15:00 časova.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.