Rebalansom budžet opštine Istočna Ilidža uvećan za oko 600.000 КМ; na ime rente naplaćeno 115.000 KM, a na troškove uređenja gradskog građevinskog zemljišta 301.000 KM

Izvor: srna.rs

Objavio:

trebevic.net

- prije 11 mjeseci u

Istočno Sarajevo

Odbornici Skupštine opštine Istočna Ilidža usvojili su danas Nacrt rebalansa budžeta u iznosu od 6.131.653 KM, što je povećanje za 612.810 KM u odnosu na plan za ovu godinu, javlja srna.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović rekao je novinarima po završetku sjednice da je do povećanja budžeta došlo zbog naplate neporeskih prihoda koji su bili planirani u 2016. godini od investitora “Nevesinje putevi”, koji je nedavno uplatio 364.000 KM.

Božović je istakao da je opština od firme “Marković invest” iz Laktaša, koja gradi novu bolnicu Istočno Sarajevo, naplatila 115.000 KM na ime troškova rente i 301.000 KM na ime troškova uređenja gradskog građevinskog zemljišta.

On pojašnjava da je obračun bio napravljen na 770.000 KM, ali da je opština izašla u susret investitoru i dala mu sve moguće popuste, te da je uplaćeno 416.0000 KM.

“Sva sredstva koja su naplaćena po osnovu rente i uređenja zemljišta za novu bolnicu Istočno Sarjevo biće iskorištena iduće godine u skladu sa ranijim obećanjima za poboljšanje zdravstvene zaštite građana”, rekao je Božović.

Na današnjoj sjednici najviše pažnje odbornika opozicije je izazvala kupovina zemljišta na lokaciji sportskog igrališta u Vojkovićima za potrebe Fudbalskog kluba “Famos”.

Božović je objasnio da se u nabavku zemljišta ne ulaže 252.000 KM, kako tvrde odbornici opozicije, već 36.000 KM kako se navodi u usvojenoj skupštinskoj odluci.

On dodaje da će, u skladu sa ugovorom koji će se naći pred odbornicima na jednoj od narednih sjednica, strani investitor preuzeti obavezu održavanja sportskog kompleksa i ulaganja u omladinske kategorije.

Protiv Nacrta rebalansa budžeta glasili su odbornici opozicije, koji kažu da su zbunjeni jer jedno piše u dostavljenim dokumentima o budžetu, a načelnik govori drugo za govornicom.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Milica Ristović Krstić kaže da ne zna da li Opštinska uprava dobro pripremi materijale na osnovu kojih se odbornici pripremaju za sjednicu Skupštine opštine, s obzirom na to da načelnik govori nešto drugo.

Krstićeva ističe da nigdje u dokumentu o Nacrtu budžeta nije decidno navedeno koliko je naplaćeno od firme “Marković invest” po osnovu rente i uređenja zemljišta, dok načelnik tvrdi da su ta sredstva na računu.

Ona kaže da je opština iz ovih sredstava planirala samo 50.000 KM za izgradnju parking prostora ispred Bolnice Istočno Sarajevo i pita se kada će i gdje ostatak biti uložen.

“Načelnik kaže da će ostatak sredstava uložiti iduće godine, ali mi ne znamo od čega jer je novac koji je naplaćen rebalansom raspoređen po stavkama”, kaže Krstićeva.

Ona dodaje da se novac daje za kupovinu parkinga na Dobrinji jedan za šta se izdvaja 160.000 KM, a onda se navodi još 200.000 KM za još neku nabaku zemljišta.

Krstićeva ističe da Božović ima običaj da, kada hoće nešto da prikrije i ne odgovori na pitanja, priča o tome kako Vlada Republike Srpske ne daje novac za opštinu Istočna Ilidža.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.