Radili na tri radna mjesta, a nisu dolazili na posao

Izvor: srpskainfo

Objavio:

trebevic.net

- prije 10 mjeseci u

Istočno Sarajevo

Javna je tajna da već više od decenije na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu ima onih koji rade istovremeno na dva, pa i na više radnih mjesta.

Vršilac dužnosti rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stevo Pašalić, izjavio je da je rješavanje radno-pravnog statusa zaposlenih, posebno profesora, bio prvi izazov sa kojim se suočio dolaskom na funkciju u oktobru prošle godine.

Pašalić napominje da nije nepoznanica da više od deceniju na Univerzitetu ima onih koji istovremeno rade na dva, pa i više radnih mjesta, ali takvoj praksi je došao kraj, poručio je profesor Stevo Pašalić, poznati demograf, koji je u oktobru prošle godine imenovan za vršioca dužnosti rektora na ovom Univerzitetu.

– Prirodno je da oni ne mogu u potpunosti izvršavati svoje radne obaveze, jer je nemoguće u isto vrijeme biti na dva ili tri radna mjesta. Ovo pitanje smo odlučno rješavali potpuno sami bez posredovanja drugih institucija kojima je ovaj problem bio i ranije poznat. Kraj 2017. godine dočekali smo sa uspješno riješenim pitanjem dvojnih radnih odnosa – rekao je Pašalić za agenciju Srna.

Pašali tvrdi da su “svi slučajevi uglavnom riješeni sporazumno”, te da su profesorima ostali na Univerzitetu, ali sa “promijenjenim radno-pravnim statusom, usklađenim sa zakonskim regulativama”. Ta usklađenost znači i da će do sada povlašteni ostati bez duplih ili trostrukih plata, pa će 2018. u univerzitetskoj kasi ostati dovoljno novca da se primi novi mladi nastavni kadar. Novost je i da će profosori i nastavnici morati na posao dolaziti svaki dan.

– Svaki stalno zaposleni nastavnik mora svakodnevno biti na raspolaganju studentima i kada održava nastavu i kada nema nastavne časove. Time ćemo eliminisati neredovno održavanje nastave i unaprediti proces – ističe Pašalić.

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu ima 520 stalno zaposlenih profesora i saradnika, što je, kako ocjenjuje rektor, dobra osnova za uspješnu nastavu, ali i za ozbiljne naučno-istraživačke projekte.

Na Univerzitetu je angažovano i oko 300 gostujućih predavača, ili “nerezidenata”, uglavnom uglednih nastavnika koji izvode nastavu na istočnosatrajevskim fakultetima.

– Možda ova brojka od 300 zvuči astronomski, ali na dan mog dolaska na poziciju vršioca dužnosti rektora bilo ih je 400 – poručio je Pašalić.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.
  1. Usta moja hvalite me. Idu izbori za rektora, pa v.d. rektora mora da se samopromoviše, pa i da malo slaže. Kaže “Kraj 2017. godine dočekali smo sa uspješno riješenim pitanjem dvojnih radnih odnosa”, a i dalje postoje “podobni” sa dvojnim radnim odnosima.
    A neki od njih rade na privatnim fakultetima u Srbiji, pa još i sjede u Senatu, odmah pored rektora. I sve se zna, ali se svi prave ludi.

  2. Slazem se u potpunosti,sta je sa prof Pravnog fakulteta ,nema gdje ne rade i u kakvim sve Savjetima nisu,u komisijama,drze ko fol pismene ispite ,a onda obore sve studente ,pa opet sljedeci rok i eto novca,fuj

Ostavite komentar

Your email address will not be published.