Pušara: Integrisati u društvo djecu sa posebnim potrebama

Izvor: srna.rs

Objavio:

trebevic.net

- prije 8 mjeseci u

Istočno Sarajevo

Udruženje djece sa posebnim potrebama “Zagrljaj” u Istočnoj Ilidži formirano je radi integracije ove djece u društvo i pružanje pomoći roditeljima u ostvarivanju njihovih prava, rekao je Srni predsjednik Udruženja Predrag Pušara.

Pušara ističe da veliki broj roditelja nije znao da ima pravo na novčanu pomoć u angažovanju asistenata koji bi radili sa njihovom djecom.

“Problem je i što Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske odbija da plaća asistente djeci sa posebnim potrebama, osim ako nemaju teži oblik autizma“, naglašava Pušara i dodaje da je opština Istočna Ilidža obezbijedila novac za pomoć ovim kategorijama.

Pušara ističe da je na području opštine Istočna Ilidža registrovano 25 roditelja sa djecom sa posebnim potrebama, a trenutno u ovom udruženju okupljaju pet roditelja.

“Želimo da se bavimo djecom i omladinom sa posebnim potrebama, jer o njima trenutno u društvu niko ne brine”, istakao je Pušara i dodao da u narednom periodu žele da obezbijede i defektologe i logopede koji bi stručno radili sa ovom djecom.

On kaže da su im u osnivanju udruženja pomogli načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović i direktor Centra za socijalni rad u ovoj opštini Bosa Kalinić, a uz pomoć Udruženja za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama “Sunce” sa Pala uradili su Statut udruženja.

Pušara napominje da je sada prioritet registrovanje roditelja koji će imati identifikacioni dokument na osnovu kojeg će imati i neke povlastice, kao što je besplatna ovjera svih dokumenata u opštini Istočna Ilidža.

“U budućnosti planiramo da napravimo i jednu ustanovu koja će da brine o omladini sa posebnim potrebama i nakon navršenih 18 godina”, kaže on.

Pušara dodaje da je Udruženje registrovano u Istočnoj Ilidži, ali rješenjem suda ima pravo da djeluje na teritoriji cijele Republike Srpske i BiH. Prostorije im se nalaze u Vojkovićima, u Istočnoj Ilidži.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.