PU Istočno Sarajevo: Povećana rasvijetljenost krivičnih dijela po NN-u

Izvor: redakcija/M.Medić

Objavio:

trebevic.net

- prije 12 mjeseci u

Istočno Sarajevo

Pripadnici Policijske uprave Istočno Sarajevo danas su na redovnoj konferenciji za medije predstavili izvještaj o radu Uprave za period januar- septembar 2017. godine.

Načelnik PU Istočno Sarajevo Srpko Kosorić rekao je da su u prvih 9 mjeseci ove godine organizacione jedinice Uprave registrovale 385 krivičnih djela što je manje u odnosu na uporedni period 2016. godine.

„Podnesen je 331 izvještaj počinjenom krivičnom djelu protiv 347 lica od kojih su 94 povratnici, a 13 maloljetnici“, istakao je Kosorić i dodao da su od 385 krivičnih djela 167 bila po NN-u.

„157 djela je iz oblasti opšteg kriminaliteta, 5 krivičnih djela iz oblasti krivičnog zakona BiH, 4 djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja i 1 djelo privrednog kriminaliteta“, rekao je Kosorić.

On je po pitanju rasvijetljenosti krivičnih djela za prvih 9 mjeseci ove godine, rekao da je 108 djela rasvijetljeno, te da se na osnovu ovih pokazatelja dobija rasvijetljenost krivičnih dijela za 61,71%, dok je ukupna rasvijetljenost 81%.

Načelnik Sektora kriminalističke policije PU Istočno Sarajevo Nebojša Popović ocIjenio je stanje na području PU Istočno Sarajevo kao zadovoljavajuće i rekao da je od 385 krivičnih djela za 9 mjeseci ove godine, iz oblasti opšteg kriminaliteta 296 djela.

„44 krivična djela su iz oblasti privrednog kriminaliteta, 27 iz oblasti bezbjednosti u saobraćaju, 9 djela u vezi sa zloupotrebom opojnih droga i 9 krivičnih djela iz nadležnosti krivičnog zakona BiH“, rekao je Popović.

On je istakao da su na području PU Istočno Sarajevo registrovana 3 krivična djela sa najvećim stepenom društvene opasnosti i to dva ubistva na području Pala i 2 Istočnog Novog Sarajeva i 1 ubistvo iz nehata na području Rogatice, te da su počinioci ovih djela predati nadležnom tužiocu.

Popović je rekao da pripadnici kriminalističke policije i dalje bilježe značajne rezultate iz oblasti zloupotrebe opojnih droga, tako da je za prvih 9 mjeseci registrovano 9 krivičnih djela, te da je ukupna količina oduzete droge 13,888 kg marihuane, 78 gr heroina, 15 g kokaina, 14 g spida i određen broj tableta ekstazija.

„Na području naše policijske uprave za 9 mjeseci je registrovano 19 samoubistava kojom prilikom je stradalo 15 muškaraca i 4 žene. Najčešći način izvršenja je vješanje u 9 slučajeva i u 6 slučajeva vatreno oružje“, izjavio je Popović.

Popović je naglasio da je u proteklom periodu rasvijetljeno 8 krivičnih djela po NN-u iz prethodnih godina, te da su rasvijetljena 3 krivična djela iz oblasti razbojništva, jedno iz 2010 godine i 2 iz 2013. godine.

„To govori o kontinuitetu rada po starim predmetima, po svim krivičnim djelima koja su se izvršila u prethodnom periodu“, zaključio je Popović

Načelnik Sektora uniformisane policije PU Istočno Sarajevo Branimir Šehovac istakao je da po pitanju javnog reda i mira na području Uprave evidentirano 189 narušavanja javnog reda i mira, što je za 14% manje u odnosu na isti period 2016. godine.

„Broj prijavljenih lica je 247, a najčešći prekršaji su počinjeni tučom ili fizičkim napadom, zatim vrijeđanjem, galamom i nepristojnim ponašanjem i ometanjem javnih organa u vršenju funkcije“, rekao je Šehovac i dodao da je najveći broj počinioca prekršaja starosti preko 40 godina, zatim od 20. do 30. godine.

„U proteklom periodu je provedeno 96 akcija iz oblasti javnog reda i mira, od čega je 40 izvršeno samostalo, a 56 sa drugim nadležnim organima“, kaže Šehovac.

On je po pitanju upotrebe sile rekao da su policijski službenici upotrebili silu u 277 navrata i da je slia uvijek upotrebljena pri savladavanju otpora lica koje se lišava slobode, radi uspotavljanja javnog reda i mira, te da je prilikom upotrebe sile ona ni jednom nije upotrebljena na nezakonit način.

Šehovac je naglasio da je u oblasti bezbjednosti saobraćaja stanje na zadovoljavajućem nivou i da je za 9 mjeseci ove godine evidentirano ukupni 688 saobraćajnih nezgoda, što je za 7% više u odnosu na period prošle godine.

„U ovom periodu smo evidentirali 4 saobraćajne nezgode sa smrtno stradalim licima u kojima je stradalo lica, dok je prošle godine zabilježeno 6 takvih nezgoda. U ovoj godini bilježimo smanjenje takvih nezgoda kao i smanjenje nezgoda sa težim povredama lica, a povećanje sa lakšim tjelesnim povredama“, rekao je Šehovac.

Najčešći uzroci saobraćajnih nezoga su bili brzina neprilagođena stanjima puta, radnje vozilom u saobraćaju, odstojanje, nepoštivanje prvenstva prolaza i ostali razlozi.

Po pitanju zakona zaštite u porodici, ukupno je evidentirano 46 slučajeva nasilja u porodici što prekršaja, što krivičnih djela pa je samim tim povećan broj nasilja u porodici za 36%.

Na području PU tokom mjeseca sepembra 2017. godine sprovedena je akcija „Zaštitimo djecu u saobraćaju“ gdje su policijski službenici održali 12 predavanja po školama i od tih predavanja pa do danas, nije zabIlježena ni jedna saobraćajna nezgoda u kojem su učestvovala školska djeca.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.