Predstavljena publikacija i platforma „Mediji u najboljem interesu djeteta“

Izvor: redakcija/M.Medić

Objavio:

trebevic.net

- prije 11 mjeseci u

Istočno Sarajevo

Na Filozofskom fakuletetu Univerziteta Istočno Sarajevo u Palama danas je održano predstavljanje i promocija publikacije „Mediji u najboljem interesu djeteta: Pregled znanja i iskustava za kreatore medijskih sadržaja“ , te online platforme koja je nastala kao dodatni rezultat.

Riječ je o publikaciji koja je zbornik 20 radova bosanskohercegovačkih autora koji se kroz akademski rad ili praktično bave zaštitom interesa djece u medijima, a koja je nastala na inicijativu iz uz poršku UNICEF-a u BiH, u izdanju Ministarstva za izbjegla i raseljena lica BiH.

Recezent ove publikacije Doc. dr. Zlatiborka Popov Momčinović istakla je značaj publikacije s obzirom da obuhvata veliki broj pitanja koji se tiču položaja djece u našem društvu.

„Napisana je sa ciljem unaprijeđenja njihovog položaja posebno u kontekstu medija. Publikacija dotiče generalno kakav je položaj djece u BiH društvu, koje su to konvencije koje je BiH potpisala i identifikovala a koje uključuju medijski aspekt“, rekla je Momčinović i naglasila da je jako bitno što se od djeci govori i generalno.

„Locirano je da su djeca jako malo prisutna medijima svega 5% i rijetko su kreatori medijskog sadržaja.  A posebno je značajno da publikacija adresira i pitanje marginalne grupe djece, djece sa poteškoćama u razvoju, djece koja su u sukobu sa zakonom a o kojima se veoma često ne izvještava na profesionalan i senzibilizovan način“, istakla je Momčinović.

Ona je dodala da se u publikaciji adresira i problem upotrebe i zloupotrebe intereneta, gdje su djeca često žrtva online komunikacije koja kod nas nema ograničenja i koja je podložna zloupotrebi sloboda izražavanja.

Momčinović je izjavila da postoji veliki broj faktora koji imaju obavezu i dužnost po zakonu da zaštite djecu u medijima, kao što su ombudsman, RAK koja ima mogućnost i da sankcioniše elektronske medije u slučaju da oni krše zakon i kodekse, Vijeće za štampu BiH koje nadgleda štampane i online medije, te organi reda i zakona, škole, roditelji i drugi.

Član UNICEF-a u BiH i jedan od autora publikacije Nela Kačmarčik kaže da je cilj ove publikacije bio napraviti  zbir iskustava, savjeta i znanja o tome kako najbolje regulisati kontakt djece sa medijima.

„Znamo, a i djeca nam poručuju da oni žive sa medijima i da oni shvataju medije kao dio svog života. Međutim, svjesni smo da sve ono što se pojavljuje na internetu ostaje trajno i treba razmišljati već od samog početka kakav će efekat biti onoga što se objavi u medijima o djeci“, rekla je Kačmarčik.

Ona kaže da su ovom publikacijom htjeli da pokažu i kakav je okvir u kome odrastaju djeca u BiH, koje su tu prepreke za ostvarivanje prava djeteta, a kako bi se pomoglo svim kreatorima medijskih sadržaja u BiH da razumiju na koji način su regulisana prava djeteta.

„Takođe, željeli smo da pokažemo kakve su to situacije u kojima se djeca najčešće nalaze u dodiru sa medijima i kako djecu zaštiti u tom pogledu. Dalje, željeli smo da govorimo o nekim principima kao što je da djeca trebaju da budu vidljiva, kako ne bismo zaboravili da su oni važan dio društva i kako oni imaju pravo da se čuje i njihov glas“, istakla je Kačmarčik i dodala da je jedan od najboljih načina da uključimo djecu u medije taj da postavimo sebi pitanje koje je u najboljem interesu djeteta svaki put kada pravimo bilo koji medijski sadržaj o bilo kojoj temi, te da razmislimo na koji način će se to odnositi na njih.

„Drugi direktan način je da pitamo djecu. Ako su oni u stanju da smisleno učestvuju u kreiranju medijskih sadržaja i ako im se pruži prilika oni vrlo često pozitivno iznenade sa svojom spremnošću i sa svojim konstruktivnim načinom uticaja na sadržaj koji se njih tiče. Jedan od prava djeteta jeste da imaju pravo da utiču da odluke koje ih se tiču, pa tako i na odluke koje se tiču medija“, izjavila je Kačmarčik.

Kačmarčik je naglasila da cijela publikacija govori o tankoj liniji između vidljivosti djeteta u medijima i zaštite djeteta u kontektu sa medijima.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.