Počela sa radom hidroelektrana “Bogatići-Nova” u Trnovu (VIDEO)

Izvor: srna.rs/rtrs

Objavio:

trebevic.net

- prije 8 mjeseci u

Istočno Sarajevo

Foto izvor: rtrs

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i direktor “Elektrodistibucije” Pale Ljubomir Mrda pustili su u rad hidroelektranu “Bogatići-Nova” u opštini Trnovo instalisane snage 9,96 megavata i prosječne godišnje proizvodnje 46,26 miliona kilovat-časova električne energije.

Mrda je naglasio da je hidroelektrana “Bogatići-Nova” najveći i najmoderniji hidroenergetski objekat koji je u posljednje vrijeme izgrađen u Republici Srpskoj, a u čiju izgradnju je uloženo znanje, iskustvo i novac.

On je napomenuo da je za samo godinu dana izgrađena i u probni rad puštena potpuno automatizovana hidroelektrana sa centralnim “skada” sistemom za nadzor i upravljanje koji predstavlja svjetski standard u oblasti proizvodnje električne energije.

“Ukupna vrijednost incvesticije, koja je primjer dobrog korištenja naših resursa i obnovljivih izvora energije, iznosi 18,5 miliona KM. Instalisana snaga ove hidroelektrane je 9,96 megavata, projektovana godišnja proizvodnja 41 gigavat-čas električne energije, a očekivani godišnji prihod oko pet miliona KM. Taj prihod omogućiće dalji razvoj preduzeća, nova ulaganja i nova radna mjesta”, rekao je Mrda novinarima.

On je naglasio da je realizacija ovog projekta uspjeh, kako uprave, tako i svih zaposlenih u preduzeću “Elektrodistibucija” sa Pala.

Mrda kaže da je danas to jedno stabilno, respektabilno i društveno odgovorno preduzeće koje vodi računa o tome da bude zadovoljno više od 60.000 kupaca električne energije u 13 opština u istočnom dijelu Republike Srpske.

“U posljednjih 12 godina` Elektrodistibucije` Pale stavila je pod kontrolu sve troškove poslovanja, a samo po osnovu smanjenja gubitaka električne energije ušteđeno je više od 50 miliona KM, što nam je, uz stoodstotnu naplatu naših usluga omogućilo ulaganja u modernizaciju elektrodistributivne mreže i u stvaranje boljih uslova za rad svih zaposlenih”, rekao je Mrda.

On je istakao da je u tom periodu “Elektrodistibucija” sa Pala investirala više od 70 miliona KM u svih 13 opština koje pokriva preduzeće, primljeno je 340 novih radnika, a državi je uplaćeno više od 50 miliona KM, od čega je znatan dio vraćen u budžete lokalnih zajednica.

“Ovo je prilika da svim saradnicima i zaposlenima čestitam na ovakvim uspjesima. Istovremeno, želim da zahvalim predsjedniku Srpske i Vladi, rukovodstvu `Elektroprivrede Srpske` i drugim nadležnim institucijama u oblasti eneregetike na ogromnoj podršci bez koje sigurno ne bismo postigli ovako dobre rezultate”, naveo je Mrda.

Hidroelektrana je izgrađena na rijeci Željeznici, a investitor je preduzeće “Elektrodistribucija” Pale koje posluje u sastavu “Elektroprivrede Republike Srpske”.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić uručila je Mrdi upotrebnu dozvolu za hidroelektranu “Bogatići – Nova”.

Osim Golićeve, svečanosti su prisustvovali i ministri industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić i porodice, omladine i sporta Jasmina Davidović, načelnik opštine Trnovo Dragomir Gagović, te druge zvanice i predstavnici političkog, društvenog, kulturnog i privrednog života Republike Srpske.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.