Pale: Potpisan ugovor o nastavku izgradnje i rekonstrukcije kanalizacione i vodovodne mreže

Izvor: redakcija/M.Medić

Objavio:

trebevic.net

- prije 6 mjeseci u

Istočno Sarajevo

U okviru projekta „ Vodovodna i kanalizaciona infrastruktura u RS“ načelnik opštine Pale Boško Jugović potpisao je danas ugovor sa izvođačem radova firmom „BUK“ iz Bijeljine vrijedan 1.278.290 KM, kojim se nastavlja izgradnja i rekonstrukcija kanalizacione i vodovodne infrastrukture na području opštine Pale.

Današnji ugovor odnosi se na 2. komponentu ovog projekta koji se finansira iz sredstava kredita Evropske investicione banke, i njime je obuhvaćena izgradnja cjevovoda Koran- Luke (blok 6)- Luke 1, rekonstrukcija pumpne stanice „Prača“, te izgradnja glavnog fekalnog kanalizacionog kolektora u užem gradskom području opštine Pale.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da se potpisivanje današnjeg ugovora odnosi na revitalizaciju vodovodne i kanalizacione mreže na području opštine Pale.

„Konkretno, riječ je o kanalizacionoj mreži glavnog fekalnog kolektora koji će sve ulaze u korito rijeke Miljacke da kupi i vodi na određeno mjesto gdje će u budućnosti biti izgrađen prečistač“, istakao je Jugović i dodao da ovaj projekat podrazumijeva i izgradnju vodovodnog dijela mreže Koran- Luke.

„Takođe, ugovorom je predviđena sanacija vodovoda Vrelo- Prača, odnosno izvorišta vode na Prači“, kaže Jugović.

On je rekao da je po ugovoru predviđeno da rok za završetak svih radova bude godina dana od dana uvođenja u posao.

„Mi ćemo iskoristiti ovo vrijeme kada nam vremenske prilike ne dozvoljavaju radove da još jednom detaljno pregledamo projektnu dokumentaciju, vidimo stanje na terenu, izvršimo pripremne radove i da na proljeće krajem aprila, početkom maja počnemo sa radom. Imamo obećanje da će radovi sigurno biti završeni do nove godine“, izjavio je Jugović.

Pomoćnik ministra Finansija RS i šef projekta „Vodovoda i kanalizacija RS“  Radmila Mihić rekla je da je opština Pale jedna od 26 opština koja participira u projektu „Vodovodna i kanalizaciona infrastruktura RS“ u prethodnih 5 godina.

„Uspješno smo završili prvu komponentu koja je iznosila oko 1,3 miliona KM, a ova druga komponenta zajedno sa opremom koju smo u prethodno nabavili Komunalnom preduzeću čini ukupne investicije u posljednje 3 godine u vrijednosti od 3 miliona KM za vodovodnu i kanalizacionu infrastrukturu na području opštine Pale“ naglasila je Mihić.

Ona je istakla da je kreditna linija kreditnog anražmana Evropske investicione banke najpovoljnija na području BiH, gdje je rok otplate 25 godina, a grejs period 8 godina, te da je kamatna stopa 1,9%.

„Ovaj projekat prate i značajni grantovi Evropske unije i opština Pale je koristila jedan dio tih investicionih grantova čime smo smanjivali nivo njihovog zaduženja. Nadamo se da će i ova druga faza biti praćena zanačajnim dijelom grantova, i očekujemo pozitivne vijesti iz Evropke unije“, istakla je Mihić.

Direktor preduzeća „BUK promet“ Igor Gajić rekao je da je današnji ugovo jako važan kako za njihovu firmu, tako i za opštinu Pale i njeno stanovništvo.

„Riječ je kolektoru u dužini od 2.600 metara i na taj način će se riješiti da otpadne vode idu dalje od naselja, a konačno rješenje će biti kada se ugradi i prečistač. Takođe, u fekalni korektor se radi i pumpna stanica i rekonstrukcija pumpne stanice na Prači i trafo stranica od 1.600 kw“, rekao je Gajić.

Gajić je naglasio da je preduzeće „BUK promet“ iskusno na ovakvim vrstama projekata i da će na ovom projektu biti angažovano oko 30 radnika, te da se završetak radova očekuje prije jeseni.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.