Pale: Poljoprivredno gazdinstvo „Zlatna zemlja“ proizvodi Lumbrihumus- humus kalifornijskih glista

Izvor: redakcija

Objavio:

trebevic.net

- prije 5 mjeseci u

Istočno Sarajevo

Najbolji dokaz da često ne znamo šta kupujemo, a za to izdvajamo pozamašne sume novca te da kupovini nekih proizvoda u svom životu pristupamo stihijski je upravo zemlja za cvijeće. Mali broj nas je ikada pročitalo deklaraciju na kesama ovog proizvoda koji se vrlo naivno ne svrstava pod hranu pa se time smatra manje bitnim u formiranju slike o zdravom načinu života te hrani koju svakodnevno unosimo u organizam.

Međutim postoje proizvodi koji se istovremeno mogu koristiti kao i zemlja za cvijeće ali po svojim karakteristima i kao najbolje prirodno gnojivo na svijetu.

O čemu se radi?

Poljoprivredno gazdinstvo „Zlatna zemlja“ nadomak Pala (Podgrab) koje je osnovala porodica Vukadin se već skoro tri pune decenije bavi proizvodnjom Lumbrihumusa (humus koji se dobija preradom organskog otpada putem sofisticiranog uzgoja kalifornijskih glista). U svijetu je ovaj metod odavno poznat i zastupljen najviše u razvijenim zemljama poput EU, SAD, Australija, Kanada što je i ovu porodicu opredijelilo za tada (1991. godine) novitetom u poljoprivredi. Međutim potrebe za ovim vidom gnojiva u EU ne mogu da zadovolje svi proizvođači zajedno. Da se radi o zaista vrhunskom proizvodu govore i podaci porasta vrijednosti dionica kompanija koje se bave ovom vrstom djelatnosti na berzama širom svijeta. U vrijeme kada se veliki dio svijeta hrani sa GMO samo tamo gdje se čovjek zaista brine o svom zdravlju uzgoj zdravih namirnica je uslovljen pravim prirodnim đubrivom koje jedino garantuje zdrav poljoprivredni i organski plod. Prednosti Lumbrihumusa u odnosu na stajnjak su mnogostruke.

Humus prosječnog kvaliteta sadrži 11 puta više kalijuma(K), 7 puta više fosfora(P), 5 puta više nitrita, 3 puta više Mg, Fe, Cu, Zn, Mn, i dr mikroelemenata više nego stajnjak. Jedna tona humusa vrijedi koliko i 5-6 tona stajskog đubriva. Biljke tretirane humusom isti odmah apsorbuju u sebe čim se biljke zaliju vodom. Ovako bogat glistenjak je nezamjenjiv u organskoj proizvodnji, gdje nema mjesta hemiji. Lumbrihumus prirodno sadrži biljne hormone rasta auksin i citokinin koji potiču brži i jači razvoj biljaka. Kako se kalifornijske gliste hrane i štetnim gljivicama i bakterijama iz dobivene hrane, one ih prerađuju te se na taj način smanjuje mogućnost oboljenja biljaka. „pH“ vrijednost Lumbrihumusa je neutralna te svojim sastavom neutralizuje kiselost zemljišta i omogućava biljkama normalan rast.

Nema neprijatnog mirisa

Ne sadrži termofilne i anaerobne bakterije, koje su u stanju da svojim radom stvaraju gasove neprijatnih mirisa, tako da glistenjak ima neutralan miris. Lumbrihumus ima vrlo široku lepezu upotrebe. Koristi se u proizvodnji povrća, cvjećarstvu, voćarstvu. Osim što popravlja strukturu tla, Lumbrihumus podiže nivo prozračnosti i pomaže razvoju flore, kako iznad, tako i u tlu.

Takođe, doprinosi i razvijanju mikroorganizama koji zemlju čine živom. U organskoj proizvodnji Lumbrihumus je nezamjenjiv jer je i sam dobijen od organske sirovine (u organskoj proizvodnji sa Lumbrihumusom prinosi se povećavaju, od 20 – 60 %, pojačava otpornost biljke te dovodi do ranijeg sazrijevanja povrća i voća).

Ne dovodi do efekta “paljenja biljke“!

Visoka koncentracija hranjivih materija oslobođena iz vještačkih đubriva djeluje toksično na korjen i sistem biljke. Sam postupak proizvodnje mineralnih đubriva, gdje se ona vezuju za treset kao najjeftiniji supstrat, u proizvodnji tkz „zemlje za cvijeće” dovodi do njihovog naglog otpuštanja prilikom prvog zalivanja biljke, jer vodotopive materije više ništa ne zadržava. Isto tako stajsko đubrivo, kao poluproizvod, nema vezivnih materija porijeklom iz glista koje bi učinile da se iste postepeno oslobađaju, uz to stajsko đubrivo sadrži i termofilne bakterije koje pri svom radu razvijaju i temperature od 80 stepeni C, što doslovce pali biljku.

Tamna boja glistenjaka obasjana sunčevim zracima u proljeće doprinosi bržem zagrijavanju tla. Na taj način podstičući klijanje iz sjemena, kao i brži razvoj biljaka usled ubrzanja svih biohemijskih procesa.

Glista je izuzetno senzibilna životinja te bježi i od najmanjih tragova hemikalija, ne želi ih konzumirati. Ona konzumira samo organski materijal.

Biljke tretirane humusom imaju zdraviji i bogato razgranat korijen, veći broj zdravih listova, puniju krošnju, otpornije su na bolesti, a visina biljaka je veća za 20 – 30 %. Humus služi za oplemenjivanje i humifikaciju svih zemljišta. Bez mirisa i bilo kakvih hemijskih sastojaka, potpuno je prirodno organsko gnojivo.

Humus kalifornijskih glista sadrži visoke koncentracije korisnih bakterija i drugih mikroba koji su nusproizvod probavnog trakta glista. Probavni trakt glista razgrađuje i miješa hranjive sastojke i elemente potrebne biljkama za rast u jednostavne oblike. Te oblike biljka uzima iz tla bez velikih napora, a višak elemenata ostaje u zemlji lako dostupan biljci u razvoju.

Najzdravija je osnova za proizvodnju potpuno zdrave, kvalitetne, bio i eko hrane o kojoj sanja današnji moderni svijet. Lumbrihumus koji proizvode kalifornijske gliste je najkvalitetnije organsko, biološko gnojivo.

Humus je do pet puta kvalitetniji od ostalih gnojiva. Izuzetno bogat organskim jedinicama potrebnim za rast i razvoj svih biljnih vrsta kao što su azot, fosfor i kalijum kao i oligoelementima kao što su magnezijum, selen, cink, bor, gvožđe, kalcijum, sumpor, mangan, koji djeluju kao biokatalizatori potpomažući iskoristljivost hranjivih materija u svim uslovima. Tako se one oslobađaju onda kada je to potrebno, u proljeće dovode do sporijeg otpuštanja, dok na ljeto, kada dođe do povišenih temperatura, na kojima mikroorganizmi više rade, oslobađa se više hranjivih materija u doba kada je biljkama to i najpotrebnije.

Sitnomrvičasta struktura doprinosi boljoj aeraciji zemljišta, poboljšanoj vodopropustljivosti, te boljoj iskoristljivosti hranjivih materija. Sitnomrvičasta struktura glistenjaka pokazuje mnoge prednosti u odnosu na pješčanu strukturu, koja ne može da vezuje hranjive materije za sebe ili glinastu koja kada se navlaži zarobljava hranjive materije u masu nalik betonu uz to ne propuštajući ni vazduh. Istovremeno sitnomrvičasta struktura vezuje vodu i do 2 puta svoje težine, omogućujući da ona bude dostupna biljkama onda kada im je i potrebna, dok eventualni višak vode lako pronalazi put čineći ga odličnim drenažnim slojem. Slična je stvar i sa kiseonikom, koji koristi sitnomrvičastu strukturu da prodre do korjena, a on je jedan od esencijalnih faktora za kvalitetan razvoj korjenovog sistema. Svime tim glistenjak popravlja kvalitet zemljišta čineći ga pogodnim za sadnju svih biljnih vrsta.

Bogat enzimima i hormonima koje gliste sekretuju a koje biljke prepoznaju kao prirodne hormone rasta, auksine i giberaline, te tako podstaknute uz obilje raspoloživih hranjivih materija predstavljaju blagodetnu sredinu za rast i razvoj svih  biljnih vrsta. Glistenjak sadrži i visoke vrijednosti celulaza i amilaza, alkaline fosfataze kao i humične kiseline. Tiokarbamidna kiselina je takođe prisutna i ona čini prirodni pesticid. Mnoštvo korisnih bakterija aerobne vrste, kao i kulture koje fiksiraju azot daju zemljištu mnogo bolja svojstva, koja se protežu i na naredne kulture a uz to čineći prirodnu protivtežu patogenim mikroorganizmima.

Blago alkalan pH glistenjaka odlično puferuje kiselost tla nastalu degradacijom organskih materija, omogućujući da zemljište zadrži konstantne uslove, čime se izbjegava stres biljaka zbog variranja pH vrijednosti. Vezuje štetne materije za sebe ako ih ima u preegzistirajućem zemljištu ili ukoliko se pojave kasnije. Sitnomrvičasta struktura mu omogućuje da veže za sebe štetne materije kao što su teški metali, prevodeći ih u nerastvorljivi oblik, gdje će se tako vezani manje otpuštati u tlo, smanjujući njihovu štetnu koncentraciju.

Lumbrikultura (uzgoj crvene kalifornijske gliste) odnosno proizvodnja Lumbrihumusa je djelatnost koja s visokom efikasnošću štiti okolinu (zemljište-vazduh-vodu).

”Ono šta smo primjetili je da većina naših kupaca ima neko predznanje o ovoj vrsti poljoprivredne djelatnosti. Takođe primjetili smo da ako poljoprivrednici (vlasnici plastenika, bašti, cvjećara i vlasnici rasadnika) jednom pređu sa stajskog đubriva na humus više nikad se na vraćaju na stajnjak a zašto je to tako ima nekoliko razloga. Prvo Humus zaista nema neprijatan miris i mnogo je lakše rukovati s njim. Ne lijepi se, rastresit je, prijatnog mirisa i može se skladištiti i do nekoliko godina. Dosta manja količina se stavlja na sjeme prilikom sijanja a isto tako za manje novca se dobija potrebna količina nego kada se plaća stajnjak. Naš je osnovni cilj upoznati ljude sa ovom vrstom zaista 100% prirodnog đubriva i nagovoriti ih da probaju. I to je sav posao obavljen. Oni od tada automatski postaju naše mušterije”  kažu iz ovog gazdinstva.

Ono po čemu je „Zlatna zemlja“ prepoznatljiva jeste BESPLATNA dostava na kućnu adresu bez obzira da li se radi o najmanjoj kesici od 5 litara ili nekoj većoj količini, što je svojevrstan način da se pridobije što veći broj mušterija.

”U ponudi trenutno imamo kesice od 5 litara (za koje smatramo da su još uvijek ispod svake cijene 1.5KM- u Njemačkoj proizvođači formiraju cijenu i do 8E za ovakvu kesicu), zatim kese od 50 litara po cijeni od 13KM (uz vaš transport cijena je 11KM) te kantice za koje smatramo da su budućnost u smislu ambalaže za ovaj proizvod od 10 litara po cijeni od 5KM uz čiji povrat u neoštećenom stanju vam se refundira cijena iste.

Pozovite nas i probajte, najbolji a ujedno i najjeftiniji proizvod na tržištu i uvjereni smo da će te ostati naše mušterije” poručuju iz Poljoprivrednog gazdinstva „Zlatna zemlja“.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.