Pale: Održana 2. naučna tribina „Ideja filozofskog fakulteta i savremeni univerzitet“

Izvor: redakcija/M.Medić

Objavio:

trebevic.net

- prije 11 mjeseci u

Istočno Sarajevo

U organizaciji Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je održana 2. naučna tribina na temu  „Ideja filozofskog fakulteta i savremeni univerzitet“.

U okviru tribine, profesori, asistenti i studenti ovog fakulteta su naučnom analizom i slobodnim kritičkim diskusijama pokušali da pruže odgovor o temeljima krize univerziteta, te društvenim i političkim konsekvencama te krize.

Profesor Katedre za Filozofiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Prof. dr Mišo Kulić koji je i jedan od idejnih tvoraca ove naučne tirbine, kaže da bi ovaj kolegij trebao i budućnosti da raspravlja o ideji Filozofskog fakulteta i savremenom univerzitetu.

Kulić ističe da je je ideja Filozofskog fakulteta već od početka 19. vijeka bila ideja jednog modernog humanističkog univerziteta, koji u javnosti poznat kao Huboltov univerzitet, i koji je u posljednjih 200 godina bio temelj jednog modernog humanističkog razvoja cijele Evrope.

„Na toj tradiciji jednog modernog univerziteta koji je trebao da proiziđe iz ideje filozofskog fakulteta, razvijao se i naš univerzitetski ambijent. Međutim, uvođenjem Bolonjskog koncepta univerziteta stvari su se drastično promijenile zbog toga što je univerzitet sada postao jedna tržišna kategorija“, naglasio je Kulić i dodao da su u tom pogledu društvene i humanističke nauke, koje se najvećim dijelom izučavaju na filozofskom fakultetu, postale ugrožene.

„Danas možemo reći da ta ugroženost prelazi u činjenicu da one gotovo potpuno prestaju“, istakao je Kulić.

On navodi da su društvene humanističke nauke jedine nauke u korpusu svih nauka koje počivaju na kritičkom i slobodnom mišljenju i da bez njih, ideje kritičkog i slobodnog društva nema.

Kulić kaže da je tržišni koncept univerziteta doveo  društvene i humanističke nauke u poziciju da moraju da odgovaraju na potrebe tržišta, ali da one nikad nisu bile, niti mogu biti one koje su profitabilne i koje mogu odgovoriti zahtjevima tržišta.

„Njihova uloga je bila da šire kritičku i slobodnu misao i da u tom pogledu doprinose razvoju društva u humanom konceptu. Međutim, činjenica današnjeg niveliranja da je znanje koje se stiče jedino ono koje donosi profit, dovodi do toga da društvene i humanističke nauke počinju da gube svoje mjesto i interesovanje studenata za iste“, izjavio je Kulić.

On naglašava da su se univerziteti pretvorili u škole za praksu, te da je to ono protiv čega se jedan moderni Evropski univerzitet bio cijelo vrijeme.

Kulić kaže da u tom pogledu Filozofski fakultet ovim rasprava, ima namjeru da reafirmiše jedan kritički temelj na kome je počivala ideja filozofskog fakulteta, te da promišljaju ideju filozofskog fakulteta i jednog univerziteta koji bi bio humanistički i koji bi doprinijeo razvoju društva.

„Postavlja se pitanje cjeline smisla, a mi kao filozofski fakultet želimo da damo svoj naučni doprinos razvoju društva, jer od obrazovanja ili načina kako smo postavili obrazovanje zavisi i samo društvo. U tom pogledu mi se nadamo da će naši skupovi ovog tipa potaknuti jednu širu raspravu o odnosu društva i visokog obrazovanja“, zaključio je Kulić.

Serija naučnih tribina „Ideja filozofskog fakulteta i savremeni univerzitet“, pokrenuta je na inicijativu Katedre za filozofiju Filozofskog fakulteta Pale. Rad je počeo 13. decembra, 2016. godine savjetovanjem jednog broja filozofskih fakulteta Srbije, Crne Gore i Republike Srpske na ovom fakultetu.

Napomena: komentari čitalaca ne predstavljaju ni na koji način stav redakcije portala trebevic.net. Za sadržaj i tačnost komentara čitalaca ne odgovaramo. Sadržaj se pregleda i neprimjereni komentari se ne objavljuju. Portal trebevic.net zadržava pravo brisanja komentara bez najave i bez objašnjenja.

Uslovi komentarisanja: Poštovani, pri objavi komentara molimo Vas za kulturno izražavanje. Administrator neće objaviti komentare koji na bilo koji način vrijeđaju druge po bilo kojoj osnovi ili svojim sadržajem nisu na adekvatnom mjestu.

Redakcija Trebević Info Portala je u slučaju komentara koji izazivaju rasnu, nacionalnu ili vjersku mržnju, te potiču na nasilje dužna obavijestiti nadležne organe o takvom pristiglom komentaru.

Ostavite komentar

Your email address will not be published.